Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

ΠΕΡΙΤΟΜΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ & ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Γράφει ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Η 1η Ιανουαρίου είναι η πρώτη ημέρα του έτους. Δύο μεγάλες εορτές εορτάζει η Εκκλησία μας. Την Περιτομή του Χριστού και τον Άγιο Μεγάλο Βασίλειο, αρχιεπίσκοπο Καισαρείας.
Η Περιτομή του Χριστού φανερώνει την άκρα ταπείνωση που υπέστη ο σαρκωθείς Θεός για τον άνθρωπο. Δέχθηκε τον νόμο αλλά τον υπερέβη πραγματοποιώντας μία πραγματική ρήξη δίχως να τον καταργήσει. Έτσι εγκαινίασε έναν καινούριο κόσμο. Με το κομμάτι της σάρκας που απέβαλλε ήθελε να μας δείξει πως κάθε κακό παρέρχεται και όλοι μας ζούμε σε έναν νέο κόσμο και είμαστε μέλη αγιασμένα του σώματος Του. Επίσης, αποστόμωσε τους Εβραίους καθώς και τους αιρετικούς που δεν δέχονταν την ανθρώπινη φύση στον Χριστό.
Η περιτομή του Χριστού υποδεικνύει σε μας την περιτομή της καρδίας, που συνδέεται στενά με την πνευματική ζωήΟ Απόστολος Παύλος σημειώνει στους Κολοσσαείς την πραγματική σημασία της Περιτομής: «Πιστεύοντας στον Χριστό λάβατε την πραγματική περιτομή που δεν γίνεται με ανθρώπινα χέρια, αλλά είναι η απαλλαγή από την αμαρτία που εξουσίαζε τον άνθρωπο» (Κολ. 2, 11). Οι άγιοι Πατέρες ομιλούν για εσωτερική και πνευματική περιτομή που είναι η κάθαρση της καρδιάς και η μεταμόρφωση των παθών της ψυχής, ώστε ο άνθρωπος να αποκτήσει κοινωνία και ενότητα με τον Θεό.
Την ίδια μέρα εορτάζει και ο Άγιος Βασίλειος, πνευματικός διδάσκαλος, μεγάλος Ιεράρχης και Πατέρας της Εκκλησίας μας με πλούσιο ποιμαντικό, φιλανθρωπικό, παιδαγωγικό και διδακτικό έργο. Ένας Ιεράρχης που κήρυξε την πραγματική περιτομή και αγωνίστηκε να οικοδομήσει το Σώμα της Εκκλησίας. Το υψηλής σημασίας θεολογικό και δογματικό του έργο καθώς και η λειτουργική και πρωτότυπη ανθρωπιστική του δράση, είναι η μεγάλη παρακαταθήκη που μας άφησε. 
Ανατραφείς από γονείς ευγενείς με δυνατό χριστιανικό φρόνημα πραγματοποίησε λαμπρές σπουδές στην Καισαρεία της Καππαδοκίας, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα. Εκεί σπούδασε γεωμετρία, αστρονομία, φιλοσοφία, ιατρική, ρητορική και γραμματική. Ταυτόχρονα με τις σπουδές του, είχε αναπτύξει μαζί με τον φίλο και συμφοιτητή του Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο ιεραποστολική δράση. Διοργάνωναν χριστιανικές συγκεντρώσεις, στις οποίες ανέλυαν θρησκευτικά ζητήματα. Ίδρυσαν επίσης και τον πρώτο φοιτητικό χριστιανικό σύλλογο.
Επέστρεψε στην Καισαρεία και συνεχίζοντας την παράδοση του πατέρα του, έγινε καθηγητής της ρητορικής. Το 358 μ.Χ. βαπτίζεται Χριστιανός, και αποφασίζει να αφιερώσει τον εαυτό του στην ασκητική πολιτεία.
Με την υψηλή του κατάρτιση στην Ορθόδοξη Πίστη και τον ασκητικό, θαυμαστό του βίο, η φήμη του Αγίου Βασιλείου εξαπλώθηκε με τον καιρό σε όλη την Καππαδοκία. Έτσι και ο Μητροπολίτης της Καισαρείας Ευσέβιος χειροτόνησε τον Άγιο Βασίλειο πρεσβύτερο. Το 370 μ.Χ., ο Μέγας Βασίλειος διαδέχθηκε τον αποθανόντα Ευσέβιο στην επισκοπική έδρα και αφιερώθηκε στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την προσπάθεια του Αυτοκράτορα Ουάλη να επιβάλει τον Ομοιανισμό (ρεύμα του Αρειανισμού).
Στην οικουμενική Εκκλησία ο Μέγας Βασίλειος ουσιαστικά αναλαμβάνει τα πνευματικά ηνία από το Μέγα Αθανάσιο, ο οποίος γηραιός πλέον, αποσύρεται από την ενεργό δράση. Εργάζεται συνεχώς για την επικράτηση των ορθόδοξων χριστιανικών αρχών και υπερασπίζεται με σθένος το δογματικό προσανατολισμό της Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας.
Ο Άγιος Βασίλειος, βοηθούσε πάντοτε τους αδικημένους και κουρασμένους, τους πεινασμένους και τους αρρώστους, ανεξάρτητα από το γένος, τη φυλή και το θρήσκευμα. Έτσι το όραμά του το έκανε πραγματικότητα ιδρύοντας ένα πρότυπο και για τις μέρες μας κοινωνικό και φιλανθρωπικό σύστημα, τη «Βασιλειάδα». Ένα ίδρυμα που λειτουργούσε νοσοκομείο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο και ξενώνας για την φροντίδα και ιατρική περίθαλψη των φτωχών αρρώστων και ξένων. Τις υπηρεσίες του τις πρόσφερε το ίδρυμα δωρεάν σε όποιον τις είχε ανάγκη.
Καταπονημένος από την μεγάλη δράση που ανέπτυξε σε τόσους πολλούς τομείς ,εναντίον των διαφόρων κακοδοξιών και ειδικά της αιρέσεως του Αρειανισμού, μη διστάζοντας πολλές φορές να αντιταχθεί με την εκάστοτε πολιτική εξουσία, με όπλα του την πίστη και την προσευχή, .με τα κηρύγματα και τους λόγους του, με τα πολλά ασκητικά και παιδαγωγικά συγγράμματα, καθώς και την ασκητική ζωή του ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας παραδίδει το πνεύμα στο Θεό την 1η Ιανουαρίου του 379 μ.Χ. σε ηλικία 49 ετών.

Εύχομαι ο εν τη ογδόη ημέρα σαρκί περιτμηθήναι καταδεξάμενος δια την ημών σωτηρίαν Χριστός ο Θεός μας να μας απαλλάξει από την αμαρτία δια της πραγματικής περιτομής και να μας χορηγήσει το αρχόμενον έτος ειρηνικό, μεστό υγείας, θείων δωρεών και ευλογιών και αγάπης και να ευλογήσει τον στέφανο του ενιαυτού με τις πρεσβείες της Υπερευλογημένης Του Μητέρας και του Αγίου Βασιλείου, Επισκόπου Καισαρείας του Ουρανοφάντορος και Μεγάλου και όλων των Αγίων μας. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου