Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

«ΤΩΝ ΕΝ ΘΑΛΑΣΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ & ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»

Γράφει ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Από τους δημοφιλέστερους αγίους του χριστιανικού κόσμου. Η μνήμη του εορτάζεται σε Ανατολή και Δύση στις 6 Δεκεμβρίου.
Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 270 μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας (σημερινό Γκελεμίς Τουρκίας) από γονείς ευσεβείς και πλούσιους και έτυχε επιμελημένης μόρφωσης. «Ο τν Μυρων φρουρς, καπρεδρος σεπτς, καστλος περτρεπτος. Χαροις φωστρ παμφαστατε, ὁ ττοκσμου πρατα, διαλμπων τος θαμασι. Χαροις τν θλιβομνων θεα χαρμοσνη, καὶ ἀδικουμνων θερμτατος προσττης». Αφού μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς, χειροτονήθηκε ιερέας και αγωνίστηκε για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης, προστατεύοντας συγχρόνως κάθε αδύνατο, πάσχοντα ή αδικούμενο. Βρήκαμε «οἱ ἐν νσοις τν ατρν, οἱ ἐν κινδνοις τν ῥύστην, οἱ ἁμαρτωλοτν προσττην, οπνητες τν θησαυρν, οἱ ἐν θλψεσι τν παραμυθαν· τν συνοδτην οἱ ὁδοιπροι, οἱ ἐν θαλσστν κυβερντην, οπντες τν πανταχοθερμς προφθνοντα» τον μγιστο ερρχη Νικόλαο. Η άνοδός του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Μύρων της Λυκίας στην σημερινή ΝΑ Τουρκία, προκάλεσε την οργή των ειδωλολατρών, οι οποίοι των συνέλαβαν και τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια.
Αποφυλακίστηκε μετά την επικράτηση του Μεγάλου Κωνσταντίνου και αφοσιώθηκε στο ποιμαντικό του έργο. Έλαβε μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας (325), όπου διαμορφώθηκε εν πολλοίς το χριστιανικό δόγμα, με την καταδίκη της αίρεσης του Αρείου. Εκοιμήθη εν ειρήνη στις 6 Δεκεμβρίου του 343. Μετά την κοίμησή του ονομάστηκε «μυροβλύτης», επειδή τα λείψανά του άρχισαν να αναβλύζουν άγιο μύρο. Στον Άγιο Νικόλαο αποδίδονται και πολλά θαύματα.
http://cdn.inkefalonia.gr/media/k2/items/cache/02dbeea73558b4c9d575ae7eb269c108_XL.jpg?t=-62169984000Ο βίος αποτελεί για μας τους Χριστιανούς δίδαγμα. Υπήρξε «κανών πστεως καεκών πρατητος κα ἐγκρατεας Διδσκαλος». Γι΄ αυτό και το χριστεπώνυμο πλήρωμα, εδώ και αιώνες, τιμά ευλαβικώς τον Άγιο Νικόλαο. Πολλές πόλεις στην αγιοτόκο και ηρωοτόκο Ελλάδα έχουν πολιούχο αυτόν τον Άγιο Ιεράρχη που υπέμεινα τα πάνδεινα για τον Χριστό.
«Οἱ ἐν θαλσσῃ τν κυβερντην». Θεωρείται προστάτης των ναυτικών σε όλο τον κόσμο και δεν είναι τυχαίο. Κάποτε αποφάσισε να ταξιδέψει με πλοίο στους Άγιους Τόπους, για να προσκυνήσει. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ξέσπασε θαλασσοταραχή, με αποτέλεσμα πλήρωμα και επιβάτες να πανικοβληθούν. Ο Άγιος όμως δεν έχασε την πίστη του, προσευχήθηκε στον Θεό και η θάλασσα ηρέμησε. Μάλιστα, ένας ναυτικός γλίστρησε, έπεσε από το κατάρτι και σκοτώθηκε. Όμως ο Νικόλαος προσευχήθηκε θερμά και ο ναυτικός αναστήθηκε. Έτσι, έγινε προστάτης του Πολεμικού Ναυτικού και του Εμπορικού Ναυτικού.
Χρόνια πολλά στο Ναυτικό μας. Ο Άγιος Νικόλαος να προστατεύει κάθε αξιωματικό του Ναυτικού όπου και αν βρίσκεται, από φουρτώνες, κυκλώνες και όλα τα άσχημα καιρικά φαινόμενα και να πρεσβεύει στον Κύριο και Θεό μας για την προστασία τους αλλά και την σωτηρία όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου