Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος το 1973
ανάμεσα στα παιδιά του Αλεξία και Παύλο.

Την εβδομάδα του Πολυτεχνείου του Νοεμβρίου του 1973 υπήρξαν πολλές επαφές Βασιλέως-Καραμανλή. Ο Βασιλεύς από το Λονδίνο που βρισκόταν επικοινώνησε με τον Καραμανλή και του είπε ότι σκέπτεται να κάνει κάποια ανακοίνωση. «Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, υπάρχει κίνδυνος να μη μείνει τίποτε όρθιο εκτός από το prestige σας ως πρωθυπουργού και το δικό μου ως αρχηγού του κράτους. Αν οι Έλληνες αποφασίσουν να προσχωρήσουν στον κομμουνισμό, θα έχουν δίκαιο, εσείς παίζατε γκολφ και εγώ το ίδιο, χωρίς να γίνεται τίποτε». 
«Δεν έχετε άδικο», απάντησε ο Καραμανλής.
Σε νεότερη τηλεφωνική επαφή ο Βασιλεύς διάβασε στον Καραμανλή το μήνυμά του που ανέφερε ότι πρέπει η χούντα να σταματήσει να χτυπάει τα παιδιά και να παραδώσει την εξουσία για να πάμε σε εκλογές. Στις ίδιες γραμμές θα ήταν και το μήνυμα του Καραμανλή.
Το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Alec Home, ζήτησε αν ο Βασιλεύς θα ευαρεστείτο να πάρει πρωινό την επομένη μαζί του. Ο Βασιλεύς δέχτηκε. Κατά την συνάντηση αυτή ο Home ζήτησε πληροφορίες για τα γεγονότα στην Ελλάδα. Ο Βασιλεύς απάντησε ότι η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των Μαρκεζίνη και Παπαδόπουλου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αντέτεινε ότι θεωρεί τον Παπαδόπουλο πολύ ισχυρό. Αν πέσει ο Παπαδόπουλος, είπε ο Βασιλεύς, θα έλθει ο Ιωαννίδης. Για τον Ιωαννίδη δεν ήξερε όμως τίποτα ο Home.

Αναρχικά συνθήματα κατά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου

Μόλις επέστρεψε ο Βασιλεύς στο ξενοδοχείο Claridges που διέμενε διεμήνυσε τηλεφωνικώς τα ανωτέρα στον Καραμανλή. Εκείνος είπε ότι προς το παρόν δεν θα προβεί σε καμία ανακοίνωση για τα γεγονότα στην Ελλάδα, περιμένοντας εξελίξεις. Αν, όμως, ο Βασιλεύς από τη μεριά του θέλει να δώσει μήνυμα, ας το κάνει χωρίς να συνιστά τίποτε.
Μετά από πληροφορίες τις οποίες συνέλεξε ο Βασιλεύς από την Ελλάδα ότι το κίνημα εκτρέπεται του αρχικού του σκοπού και κατευθύνεται από άκρως αριστερά στελέχη, αποφάσισε να μην κάνει τίποτα.


Πηγή: "Συνέλληνες".

1 σχόλιο:

  1. 41η επέτειος της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο.....
    Παρά τη κεντροδεξιά-φιλελεύθερη μου ιδεολογικοπολιτική τοποθέτηση, ήμουν από εκείνους που τιμούσαν τη επέτειο-όχι "γιορτή", επέτειο για ν ακριβολογούμε- της εξέγερσης. Της εξέγερσης εκείνης, η οποία μολονότι δεν ανέτρεψε τη Δικτατορία-για τη ιστορία, η Τουρκική εισβολή στη Κύπρο τη ανέτρεψε-ήταν το απάνθισμα της αγανάκτησης του Ελληνικού λαού ενάντια στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών.
    Είχα και έχω τη πεποίθηση, ότι τζάμπα και βερεσέ εκχωρήθηκε στη Αριστερά, μολονότι συμμετείχαν άνθρωποι απο όλους τους ιδεολογικούς χώρους, κυρίως δε απο το προδικτατορικό Κέντρο και τη προδικτατορική Δεξιά (Ιππ.Σαββούρας (στρ. Ακρίτας), Αλέκος Παναγούλης κ.α.)...σαν φοιτητής, συμμετείχα στις πορείες και τις εκδηλώσεις για τη επέτειο, προπηλακιζόμενος μια χρονιά απο μέλη της ΠΑΣΠ ....
    Μεγάλωσα μέσα στο κλίμα της Μεταπολίτευσης και συγκεκριμένα της "Αλλαγής", όπου ο πάλαι ποτέ κραταιός Παπανδρεϊσμός, έπρεπε να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του στη Αριστερά. Πεδίον δόξης λαμπρόν, ετούτη η επέτειος....θυμάμαι ακόμα τ άσματα του Μάνου Λοϊζου προς τιμή της επετείου, τα οποία μας μαθαίνανε στα σχολεία κατ εφαρμογή των σχετικών εγκυκλίων του Υπ.Παιδείας...
    Έζησα τη αυτοπροσδιοριζόμενη "γενιά του Πολυτεχνείου" να μεγαλουργεί....να καταλαμβάνει υπουργικούς θώκους και ν αλώνει τον κρατικό μηχανισμό, ως εξόφληση των "αγωνιστικών" επιταγών της-άραγε,πόσοι εξ αυτών είχανε περάσει έστω και απο τη Πατησίων εκείνες τις ημέρες;-και σήμερα, όσοι δεν "αποστρατεύτηκαν" ν αναζητούν στέγη και "ελπίδα" στον νεοκομμουνιστικό ΣΥΡΙΖΑ....
    Βιώσαμε τη παρακμή της γενιάς αυτής...τη απομυθοποίηση...τη φθορά...την έκπτωση των αξιών και ιδανικών, τα οποία κάποτε είχαν σημαία τους...αυτοί που κάποτε θεωρούνταν ως "προοδευτικοί", σταδιακά αλλά σταθερά κατέληξαν πιο απολιθώματα και απο τον "κάτοικο" του τύμβου της Αμφίπολης....
    Είναι η πρώτη φορά, που θα πώ ότι κουράστηκα απο αυτή τη ιστορία....απο αυτή τη καπήλευση του αγώνα ορισμένων-τους οποίους ποτέ και δεν θα μάθουμε, γιατί ήταν αγνοί άνθρωποι- και τη "εξαργύρωση" των υποτιθέμενων "αγωνιστικών επιταγών" τους... απο τη όψιμη "επαναστατική τους διάθεση" μέχρι και τον κωλοπαιδισμό ορισμένων, επ αφορμή πρόσφατα γεγονότα...θα είναι σίγουρα δυσάρεστο γι αρκετούς, αλλά με σεβασμό στον αγώνα των τότε-καμία σχέση με τους σημερινούς "αντάρτες της πορδής με τα λεφτά του μπαμπά", θα καταλήξω στο θλιβερό ερώτημα:
    ...το Πολυτεχνείο ζεί; ή πέθανε, μαζί με τη υποκουλτούρα που δημιούργησαν ορισμένοι καπηλευτές του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή