Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ;

[...] Δυστυχώς, ο σημερινός άνθρωπος επέλεξε τον ολισθηρόν δρόμον της αυτοκαταστροφής με οδηγόν τον αρχηγόν της ανταρσίας των διάβολον, τον διδάσκαλον της κακίας και του εγωισμού, εκ του οποίου απορρέει πάσα κακία, "ακαταστασία και παν φαύλον πράγμα" (Ιακ. 3, 16).
ΠροεπισκόπησηΑντικατεστάθη ο Ιησούς ως Σωτήρας και Μεσσίας δια των ατοανακηρυχθέντων σωτήρων΄ όλοι σήμερον χαμοθεοί και αυτόκλητοι Μεσσίες. Ένα ΕΓΩ έχει κατακλύσει τα πάντα! Όλοι αυθεντίες και αναντικατάστατοι, από τον πλέον μικρόν έως τον πιο μεγάλον! Και διερωτάται ο έχων έστω και ολίγην αξιοπρέπειαν και σεβασμόν: "Καλά, διατί δεν ακούομεν τον Ιησούν, ο οποίος δια της άκρας ταπεινώσεως έδωσεον ζωήν και πάλιν στον εκπεσόντα άνθρωπον; Διατί δεν μελετάμε έστω τους αρχαίους φιλοσόφους μας, τους οποίους σέβονται και τιμούν οι ξένοι από περάτων εις περάτων της οικουμένης, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλην, τον Δημόκριτον, τον Ιπποκράτην, τον Πυθαγόρα και πλειάδα πλέον τούτων;
Διατί δεν ακούμε τον Σωκράτη, ο οποίος στον θαυμασμό των μαθητών του για την σοφία του, την τιμιότητά του, το ακέραιον του χαρακτήρος του αλλά και την ακρίβειαν στους τρόπους του και τον σεβασμόν του προς τον πλησίον, η απάντησίς του ήτο λόγος προβληματισμός, πλήρης, σοφίας και αρετής "Ἓν οἶδα ὅτι ουδὲν οἶδα"; Δηλαδή, με λέτε σοφόν και συνετόν, τίμιον, δίκαιον ενώ δεν είμαι τίποτα απ΄ όλα αυτά! Αγωνίζομαι να είμαι συνεπής με την συνείδησίν μου! Βάθος σοφίας και πλούτος αρετής! Ή ακριβέστερον ήταν ο Σωκράτης κεκοσμημένος αρετής αλλά και σπερμάτων αληθείας, κατά τον Άγιον Ιουστίνον, φιλόσοφο και Μάρτυρα της Εκκλησίας.
Αλλά και όλοι οι άλλοι φιλόσοφοί μας, καθώς εγκατέλειψαν το εγώ τους, έσπασαν τα δεσμά της φιλαυτίας και της της λογικής και έφθασαν στο υπέρλογον, μπήκαν και αυτοί στον γνόφο και έγιαν μέτοχοι αληθείας "καθώς ηδύναντο. Γι΄ αυτό και εδιώχθησαν και εν φόνω μαχαίρας απέθανον".

Απόσπασμα από την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλου στον Α΄ Κατανυκτικό Εσπερινό της Κυριακής της Τυρινής, 2 Μαρτίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου