Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Η αγία μας Εκκλησία εορτάζει την πρόοδο  του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, δηλαδή τη λιτάνευσή του, την έξοδό του από το Παλάτι στην Πόλη.
«Σήμερον Σταυρός υψούται και κόσμος εκ πλάνης ελευθερούται. Σήμερον του Χριστού η Ανάστασις εγκαινιάζεται, και τα πέρατα της γης αγάλλονται».
Ο Σταυρός αναδεικνύεται σύμβολο ευλογίας και μέτρο της αγάπης και της συγχώρεσης.
Επίσης, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των αγίων Επτά Μαρτύρων Παίδων, των Μακκαβαίων (Αβείμ, Αντωνίου, Αχείμ, Γουρίου, Ελεαζάρου, Ευσεβωνά και Μαρκέλλου), της μητρός αυτών Σολομονής και Ελεαζάρου (†166 π. Χ.), του διδασκάλου αυτών, καθώς και των εν Πέργη αγίων Εννέα Μαρτύρων, ( Αλεξάνδρου, Άττου, Ευκλέους, Κατούνου, Κινδέου, Κυριάκου, Λεοντίου, Μηναίου και Μνησιθέου).
Οι άγιοι εννέα μάρτυρες, έζησαν στην Πέργη, την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Ο χριστιανισμός είχε από  μικρή ηλικία στερεωθεί στις καρδιές τους και έγινε ακόμη πιο στέρεος όταν έγιναν έφηβοι, αφού τρέφονταν από τη μετοχή τους στη ζωή της Εκκλησίας και τη μελέτη του θελήματος του Θεού.
Ένα βράδυ  πήγαν στον ειδωλολατρικό ναό της Αρτέμιδος και εξαφάνισαν όλα τα αγάλματα πού βρίσκονταν εκεί. Μετά την ενέργειά τους αυτή, συνελήφθησαν  και υποβλήθηκαν σε φρικτά βασανιστήρια.  Όσοι είδαν τους μάρτυρες να δοκιμάζονται, αλλά να αντέχουν με τη δύναμη του Εσταυρωμένου Ιησού, πράγματι εξεπλάγησαν και φώναξαν με μία φωνή «Μέγας και αληθινός ο Θεός των Χριστιανών». Και τότε έγινε το θαύμα. Αμέσως ακούστηκαν βροντές και άρχισε να πέφτει βροχή, ενώ συγχρόνως μία φωνή, προσκαλούσε τους αγίους στον ουρανό. Ενώ, οι άγιοι στο άκουσμα της θείας φωνής  χάρηκαν, ο τύραννος διέταξε να τους αποκεφαλίσουν.
Η μετάβαση από την εποχή του μύθου στην αληθινή πίστη του αποκεκαλυμμένου Θεού δεν ήταν εύκολη πορεία. Ακόμη και μέχρι σήμερα πολλοί άνθρωποι, ηθελημένα ή άθελα, καθησυχάζουν τη συνείδησή τους παραμυθιάζοντάς την, διότι η αλήθεια θέλει κόπο και θυσίες, αλλά και πολλή αγάπη για την αλήθεια και την τιμιότητα.
Ο Σταυρός του Κυρίου δείχνει το μέγεθος και της αγάπης και της θυσίας του ίδιου του φανερωθέντος Θεού τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τη δημιουργία ολόκληρη.

Τέλος, να πούμε ότι από σήμερα, μέχρι και τις 14 Αυγούστου, η Εκκλησία καλεί τους πιστούς σε νηστεία, ως πνευματική άσκηση και προετοιμασία για την μεγάλη εορτή της κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Επιμέλεια: Ε.Μ.Γρ.

Πηγή: ιστοσελίδα της "Εκκλησίας της Κύπρου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου