Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΟΘΩΝΑ - Ν. ΔΡΑΓΟΥΜΗ

Προλογίζει ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Ο Βασιλεύς Όθωνας Α΄ βρίσκεται και αυτός στο στόχαστρο της προπαγάνδας. Αιτία: η αγάπη του για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Όσοι αγαπούν και θυσιάζονται για την Ελλάδα, δολοφονούνται, εξορίζονται, πεθαίνουν στην φυλακή ή στην εξορία. Έτσι και ο Όθωνας για την επιδίωξή του να μεγεθύνει τα σύνορα της Πατρίδας εξοστρακίστηκε από τους Άγγλους και τους εν Ελλάδι υποτακτικούς της.
Η πρόταση του Άγγλου τότε Υπουργού Εξωτερικών Πάλμερστον για απόδοση των Επτανήσων στην Ελλάδα και παραίτηση από κάθε άλλη διεκδίκηση έβρισκε αντίθετο τον Μεγαλοϊδεάτη Όθωνα-γι΄ αυτό και εκθρονίστηκε! Στην προσπάθειά του να πείσει τον Έλληνα Βασιλιά προσέγγισε τον πρεσβευτή της Ελλάδος στο Λονδίνο Σπυρίδωνα Τρικούπη ο οποίος πλησιάσε και αυτός με την σειρά του τον Έλληνα τότε Υπουργό Εξωτερικών Νικόλαο Δραγούμη. Ο διάλογος βρίσκεται στο βιβλίο του ιστορικού συγγραφέως κ. Κων/νου Μπαρμπή και παραθέτουμε το απόσπασμα αυτούσιο: 

«Μεγαλειότατε, οι Άγγλοι επανέρχονται επί της προτάσεώς των δια τα Επτάνησα. Υπάρχει ενδεχόμενον να την αποδεχθήτε;»
«Και ποιος εμποδίζει την παραχώρησιν; Αν την πραγματοποιήσουν, και το έθνος και εγώ θα αισθανώμεθα ευγνωμοσύνην!»
«Δεν πρόκειται, βεβαίως, να προχωρήσουν εις ταύτην, αν προηγουμένως ή ταυτοχρόνως δεν δεσμευθώμεν να απέχωμεν εφεξής από πάσης ενεργείας στρεφομένης κατά του γείτονος κράτους...»
Μετά από σύντομη σκέψη ο βασιλιάς ατένισε κατάματα το συνομιλητή του:
«Προτείνω να αλλάξωμεν πρόσωπον και ρόλον προς στιγμήν. Συ θα γίνης Βασιλεύς, εγώ δε Υπουργός και τοιουτοτρόπως θα λάβης οριστικήν απόφασιν περί της Επτανήσου».
Πήρε ύφος και τόνο φωνής υποδεεστέρου και συνέχισε:
«Οι Άγγλοι, Μεγαλειότατε, παραχωρούσι την Επάνησον, εις την Ελλάδα υπό τον όρον ότι δεν πρόκειται να σκεφθή ουδέ να ενεργήση ο,τιδήποτε υπέρ των δούλων αδελφών ημών.. Παρακαλώ, δώσατε τον βασιλικόν σας λόγον».
Ο Ν. Δραγούμης δίσταζε να απαντήσει.
«Ελάτε, λοιπόν, δώσατε τον βασιλικόν σας λόγον και η παραχώρησις πραγματοποιείται ευθύς αμέσως».
Ο Υπουργός συνέχιζε να σωπαίνει.
«Βλέπεις, κύριε Δραγούμη, ότι και συ είσαι άδικος απέναντί μου; Με κατακρίνετε ωρισμένοι ότι δεν πράττω ό,τι και σεις οι ίδιοι θεωρείτε άτοπον να πράξητε. Αλλά είναι δυνατόν να νοηθή Βασιλεύς της Ελλάδος, ο οποίος να μη μεριμνά νυχθημερόν περί της τύχης των δούλων Ελλήνων; Βεβαίως και οι Επτανήσιοι είναι δούλοι, αλλά δούλοι κυβερνήσεως ευρωπαϊκής φιλονόμου, και κάποιαν στιγμήν θα ενωθώσιν οπωσδήποτε με την Πατρίδα»...
Ο υπουργός Εξωτερικών δεν επανήλθε στο θέμα...

Τον διάλογο τον διασώζει ο ίδιος ο Νικόλαος Δραγούμης στο βιβλίο του "Ιστορικαί Αναμνήσεις".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου