Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ

Του Μακαριστού Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κυρού Διανυσίου ("Επί πτερύγων ανέμων").

Στα σύγχρονα δημοκρατικά πολιτεύματα την ευθύνη για τους ποιμένες έχει ο λαός. "Κατὰ τὸν λαὸν και ο ἱερεὺς αυτοῦ" λέγει η θεία Γραφή και αυτό ισχύει όχι μόνο για τους εκκλησιαστικούς, αλλά και τους πολιτικούς ποιμένες. Η εξουσία στα δημοκρατικά πολιτεύματα που έχει ο λαός να εκλέγει τους άρχοντές του, αυτή συγχρόνως είναι και η ευθύνη του.

Τι είναι ψήφος για τον Ορθόδοξο Χριστιανό και τον δημοκρατικό πολίτη
Η ψήφος είναι το δικαίωμα, αλλά και η ευθύνη του δημοκρατικού πολίτη. Κάθε πολίτης στα ελεύθερα δημοκρατικά πολιτεύματα έχει δικαίωμα να συμμετέχει με την ψήφο του αντιπροσωπευτικά στη νομοθετική εξουσία και τη διακυβέρνηση της Πολιτείας. Αλλά η ψηφοφορία, το δικαίωμα δηλαδή του πολίτη να ψηφίζει, είναι και ιερό χρέος προς την Πατρίδα. Όταν απέχει ο πολίτης από την ψηφοφορία, είναι το ίδιο καθώς όταν εγκαταλείπει ο στρατιώτης την θέση του στην ώρα της μάχης΄ είναι λιποταξία. Η πολιτεία μόνο για ατιμωτικές πράξεις αφαιρεί από τον πολίτη το δικαίωμα της ψήφου, αλλά και κάθε πολίτης, όταν δεν ψηφίζει στις εκλογές, όχι μόνο περιφρονεί και αδικεί την Πατρίδα του, αλλά και τον εαυτό του ατιμάζει΄ αρνείται την συμβολή του στην εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος, αμελεί και αδιαφορεί για τον τόπο του και δεν απέχει πολύ από τον προδότη. Δημοκρατικό πολίτευμα δεν θα πει μόνο δικαιώματα του πολίτη, αλλά και χρέη. Και συμβαίνει τα χρέη να έχουν προτεραιότητα και βαραίνουν περισσότερο στην ζωή των ανθρώπων και των αληθινά δημοκρατικών πολιτών. [...]
Το ήθος των χριστιανών πολιτών, είναι αυτό μόνο και το πολιτικό ήθος των αληθινών δημοκρατικών ανδρών, είτε αν είναι άρχοντες, είτε αν είναι λαός. [...] Όπως ο πολίτης που δεν ψηφίζει είναι λιποτάκτης, έτσι και εκείνος που κάνει κακή χρήση της ψήφου του είναι εχθρός της Πατρίδας. [...] Δικαίωμα και χρέος έχει ο κάθε ψηφοφόρος να εξετάζει και να ερευνά τα ελατήρια και τους σκοπούς των υποψηφίων και να μην παρασύρεται από προσωπικές συμπάθειες, από υποσχέσεις και μεγάλες επαγγελίες, που εύκολα την παραμονή των εκλογών δίνονται και την επομένη ξεχνιούνται.

Αντιπολίτευση
Στο δημοκρατικό πολίτευμα η αντιπολίτευση είναι θεσμός, και το έργο της δεν είναι αρνητικό, αλλά θετικό, για να διοικήται με τον καλύτερο τρόπο ο λαός και να προκόβει ο τόπος.

Ας σημειωθούν
Η τιτλοποίηση πραγματοποιήθηκε από το blog για να δοθεί έμφαση στα αποσπάσματα των υπέροχων λόγων του Μακαριστού Μητροπολίτου Κοζάνης κυρού Διονυσίου.
Εμείς θέλουμε ότι γράφουμε να μην σας μπαίνει από το ένα αυτί να μπει και από το άλλο να σας βγει. Σκοπός είναι, και εμείς οι διαχειριστές του και εσείς οι αναγνώστες, να καλλιεργηθούμε εκκλησιαστικά και πατριωτικά και να σπάσουμε τα δεσμά της απάθειας για τα πολιτικά πράγματα και της προπαγάνδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου