Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Γράφει ο "Μαρμαρωμένος Βασιλιάς" (προφίλ facebook).

16 Σεπτεμβρίου 1922
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgoTKZn3PnI678yCr-IGqMwFmG8a8uYUX8gWnAKV4XiDh-N60s1ZbNVmFGuML66ff-21A3G2Oz7LMbv0Hfw2_M18B1hLKbYvVDBVD_7JFFMglQpo2mw6LdjzoXIuKvWVpcAPF79u0mttOpj/s1600/Le_Roi_Constantin_de_Gr%25C3%25A8ce_%25C3%25A0_son_bureau.jpgΗ Μικρασιατική Καταστροφή έχει στείλει τον Ελληνισμό στον άδη. Ο Στρατηλάτης Βασιλιάς Κωνσταντίνος ΙΒ΄ δίνει την τελευταία του συνέντευξη σε Αμερικάνο δημοσιογράφο, λίγο πριν εξοριστεί από τους ριψάσπιδες κινηματίες της Βενιζελικής Εθνικής Αμυνας στην Ιταλία και περάσει τους τελευταίους μήνες της ζωής του σε ένα πανδοχείο β΄ κατηγορίας στο Παλέρμο.
Ο δημοσιογράφος λέγεται Ότις Σουίφτ και στέλνεται εκτάκτως σε Ελλάδα και Τουρκία από το «Συνδικάτο εφημερίδων του Βήματος του Σικάγο». Ο Σουίφτ βρίσκει τον Κωνσταντίνο στο Τατόι, άρρωστο, ατημέλητο, με πρόσωπο κουρασμένο, γεμάτο ρυτίδες.
Ο Βασιλιάς στην αρχή είχε αρνηθεί την συνέντευξη, προκειμένου να μην δώσει αφορμή στους Επαναστάτες του Πλαστήρα και του Γονατά να θεωρήσουν ότι τους αντιτάσσεται. Στην συνέχεια άλλαξε γνώμη, συγκατάνευσε, αλλά ζήτησε να μην γίνει καθόλου κουβέντα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Η συνέντευξη δίνεται στον κήπο των ανακτόρων, ενώ λίγο πιο πέρα κάθονταν πενθοφορούσες γυναίκες (κυρίες των τιμών της Βασίλισσας Σοφίας) και βουρκωμένοι αξιωματικοί, λευκοφορεμένοι υπασπιστές του Βασιλιά.
Σύμφωνα με την περιγραφή του Αμερικάνου δημοσιογράφου: «…ο Κωνσταντίνος ηλικίας 55 ετών περίπου, είναι υψηλού αναστήματος, με πλατείς ώμους, πλατύ πρόσωπο και πλατείας σιαγόνας, ψιλοκομμένα μαλλιά και κεφάλι ομοιάζον προς σφαίραν. Το μέτωπόν του με το φαλακρόν εμπρόσθιο μέρος του κρανίου του είναι ρυτιδωμένον, το πρόσωπόν του λευκόν και κουρασμένον με μαύρες γραμμές κόπου κάτωθι των γαλανών οφθαλμών του. Τα συνήθως προς τα άνω στριμμένα μουστάκια του ατημέλητα και απεριποίητα. Ασκεπής, εφορούσε στακτί πολιτικό κοστούμι. Οταν, αποπέμψας τον υπασπιστήν του, απέμεινε μόνος, ήρχισε να ομιλή με κέφι διά την απώλειαν του θρόνου του. Ο Κωνσταντίνος δεν έχει καλήν προφοράν εις τα αγγλικά. Ομιλεί σιγά, γρήγορα, νευρικά, με αιφνιδιαστικάς ως εκρήξεις φράσεις, μεταχειριζόμενος πολλούς αμερικανισμούς."
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: «Είστε Αμερικανός; Δεν μπορώ να καταλάβω την πολιτική της Αμερικής. Πολλές από τις δυσκολίες που συνάντησε η Ελλάδα οφείλονται στο γεγονός ότι η Αμερική δεν με αναγνώρισε. Γιατί δεν με αναγνώρισε; Εξαιτίας του ηλίθιου ζητήματος του Μεξικού. Οι Δυνάμεις απείλησαν ότι, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες με αναγνώριζαν το 1920, τότε και εκείνες θα αναγνώριζαν το Μεξικό. Τι σχέση έχει το Μεξικό με εμένα; Ονομάζετε την Αμερική Δημοκρατία. Αυτή είναι δική μας, ελληνική λέξη και παράγεται από το «δήμος» και το «κράτος», δηλαδή «κράτος του λαού». Μιλάτε για ελευθερία και κηρύσσεται τους πάντες ελεύθερους. Γιατί, λοιπόν, δεν με αναγνωρίσατε; Τι είδους Δημοκρατία είναι αυτή; Νομίζω ότι η Αμερική όφειλε να κάνει κάτι για την σημερινή κατάσταση της Σμύρνης. Η Αμερική είναι ένα μέγιστο κράτος με παγκόσμιο κύρος. Επρεπε να κρατάει την ισορροπία του κόσμου και να μην αφήσει τους Τούρκους να κατακτήσουν τον Δυτικό πολιτισμό. Ισχυρίζεστε ότι η πολιτική της Αμερικής είναι να μην αναμειγνύεται στα πράγματα της Ευρώπης. Αλλά αυτή η πολιτική προξενεί μεγάλο κακό στην Ευρώπη, μαζί με τους ηλίθιους όρους των διάφορων συνθηκών, οι οποίες έκαναν όλο τον κόσμο άνω-κάτω. Φυσικά έπαιξαν τον πρόεδρο Ουίλσον στα δάχτυλά τους στο Παρίσι, αλλά η Αμερική μπορούσε έστω και τώρα να διορθώσει πολλά πράγματα. Επρεπε να στείλει στρατό στην Μικρά Ασία για να κρατήσει αυτούς τους απολίτιστους Τούρκους από το να κάνουν τον κόσμο άνω-κάτω».
Ο Κωνσταντίνος σταμάτησε, έβγαλε μια ασημένια σιγαροθήκη και άναψε ένα τσιγάρο. Δεν προσέφερε στον Σουίφτ, όμως του έδωσε τα σπίρτα του όταν ο δημοσιογράφος έβγαλε τα δικά του τσιγάρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: «Ελπίζω τουλάχιστον ο Επαναστατικός Στρατός της Ελλάδας να κατατροπώσει τελείως τους Τούρκους. Και πρέπει. Έστω και χωρίς εμένα. Οι Τούρκοι είναι και σήμερα ακόμη απολίτιστοι νομάδες, όπως ακριβώς ήταν και πριν από 700 χρόνια, όταν προήλασαν στην Ευρώπη. Δεν παρήγαγαν κανέναν πολιτισμό ή τέχνη. Εάν πάρουν την Θράκη, θα είναι μια διαρκής απειλή κατά της Δυτικής Ευρώπης. Η πολιτική τους αποβλέπει να εξαφανίσουν την Ελλάδα. Μπορούμε και πρέπει να τους νικήσουμε, για να σώσουμε το ελληνικό έθνος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου