Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ

Γράφει ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Ο όχλος των Ιουλιανών του 1965 είχε καθοδηγητές την οικογένεια Παπανδρέου, ιδίως τον αμερικανόσταλτο Ανδρέα Παπανδρέου, την ΕΔΑ και το παράνομο τότε ΚΚΕ. Δεν πρόκειται για αγανάκτηση του λαού σ΄ έναν Βασιλέα που δεν έφταιγε για την έκρυθμη πολιτική κατάσταση αλλά έναν υποκινούμενο κομματικό όχλο που παραβίασε την περιουσία και τα καταστήματα των πολιτών.

Οι Αμερικανοί πλησιάζουν τον Ανδρέα στενότερα...
Τις τελευταίες εβδομάδες του 1965, στελέχη της πρεσβείας είχαν σειρά επαφών με τον Ανδρέα. Ενδιάμεσος μεσολαβητής ήταν ο Ρίτσαρντ Γουέστεμπυ, επικεφαλής της αποστολής του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου στην Αθήνα και προσωπικός φίλος του ζεύγους Παπανδρέου. Στις 30 Νοεμβρίου, ο Γουέστεμπυ οργάνωσε δείπνο στο σπίτι του με προσκεκλημένους τον Ανδρέα, τη σύζυγό του, τον σταθμάρχη της CIA Τζακ Μώρυ και τον βουλευτή της Ε.Κ. και οπαδό του Ανδρέα Νίκο Κουντούρη. Ο Γουέστεμπυ εξήγησε στον σταθμάρχη της αμερικανικής υπηρεσίας πως σκοπός του δείπνου ήταν να δοθεί η ευκαιρία στον Ανδρέα να εξηγήσει τις απόψεις του σε έναν αμερικανό αξιωματούχο.

Οι "προβλέψεις" του Ανδρέα
http://agp.archeio.gr/media/ap_cv/1968/SP17_75.jpgΟ Ανδρέας προέβλεψε κατ' αρχάς ότι η κυβέρνηση Στεφανόπουλου δεν θα επιβίωνε περισσότερο από λίγους μήνες και πως αν οι εκλογές διεξάγονταν εκείνη την ημέρα η Ε.Κ. θα έπαιρνε 60%, η ΕΡΕ όχι περισσότερο από 30%, οι «προδότες» 10% και η ΕΔΑ κάτι λιγότερο από 5%, γιατί η Ε.Κ. θα κέρδιζε όλες τις ψήφους της αριστεράς εκτός από αυτές των σκληροπυρηνικών κομμουνιστών. 
Στην ίδια συζήτηση, ο Ανδρέας προσπάθησε να δώσει μία αλλοιωμένη εικόνα για την σχέση λαού και βασιλείας λέγοντας πως η λαϊκή δυσφορία για την ανάμειξη του θρόνου στα πολιτικά πράγματα είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις. Πριν από τον Ιούλιο, ανέφερε ο Ανδρέας, ο κόσμος που συναντούσε στις περιοδείες του ρωτούσε: «Πότε θα παραιτηθεί από το θρόνο ο βασιλέας Κωνσταντίνος για να πάει στη Δανία;» Στις πιο πρόσφατες περιοδείες, οι ίδιοι άνθρωποι τον ρωτούσαν: «Πότε θα δικαστεί ο Κωνσταντίνος για τα εγκλήματα που διέπραξε;» Ο Ανδρέας πίστευε ότι ως πρόσφατα η κοινή γνώμη πίστευε ότι την ευθύνη για πολλά σφάλματα του Κωνσταντίνου την είχε η μητέρα του Φρειδερίκη, ενώ τώρα θεωρεί τον ίδιο υπεύθυνο. Κατά την άποψή του, το 70 ή 80% των Ελλήνων θα ψήφιζαν εναντίον της μοναρχίας σε δημοψήφισμα.

Σχόλιο ΔΕΡ
http://agp.archeio.gr/media/history/1964/2BasiliasKonos.jpgΤο όνειρο κάθε πολιτικάντη είναι η απαλλαγή του από έναν υπερκομματικό Ανώτατο Άρχοντα-ελεγκτή για να μπορεί ακώλυτα να γεμίζει τις τσέπες και τα βιβλιάριά του με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν διέφερε φυσικά απ΄ αυτήν την πλειοψηφούσα μερίδα των Ελλήνων πολιτικών.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, κατ΄ εξοχήν ένοχος για την πολιτική κατάσταση από το 1964 μέχρι και σήμερα, λογοδοτεί στους Αμερικανούς και ισχυρίζεται ψευδώς πως η βασιλεία σε περίπτωση δημοψηφίσματος θα λάμβανε 20%. Ας τολμούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να κάνει δημοψήφισμα και θα ήταν πραγματικός κόλαφος για τον ίδιο και το σόι και τους υπολοίπους πολιτικάντηδες.
Ο Έλληνας Βασιλιάς χρειάζεται την αγάπη και την ενότητα του λαού του, έχει ανάγκη τον λαό του, "Ισχύς μου η αγάπη του λαού". Οι Παπανδρέου είχαν το "Ισχύς μου η απάτη του λαού, η τσέπη μου και να τα έχω καλά με τους Αμερικανούς". 

Πηγές:
* "Ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας", Αλέξη Παπαχελά.
* Ιστορικά άρθρα του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου