Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - ΟΔ. ΑΓΓΕΛΗ

Γράφει ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Η άποψη ότι ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος έφερε την δικτατορία της 21ης Απριλίου αποτελεί την μεγαλύτερη μπούρδα-μορφή που προσάπτουν στον Βασιλιά καθώς δεν τεκμηριώνεται ιστορικά και η όλη στάση του έδειξε ακριβώς το αντίθετο. Μία προσπάθεια να ερευνήσει τις ενδόμυχες σκέψεις και μελλοντικές κινήσεις του Κωνσταντίνου, αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει ο Γεώργιος Παπαδόπουλος στέλνοντας τον "Στρατηγό των Στρατηγών" Οδυσσέα Αγγελή στην Ρώμη τον Δεκέμβριο του 1972. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: 
Μετά το αντικίνημά του, ο Κωνσταντίνος έθεσε όρους για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης για την επιστροφή του και συναντιόταν με πολιτικούς του αντικαθεστωτικού φάσματος από την άκρα δεξιά έως την άκρα αριστερά. Επίσης, είχε πραγματοποιήσει διάβημα στο ΝΑΤΟ για τις συλλήψεις φοιτητών, επιστημόνων, αξιωματικών και πολιτικών για τα σωματικά και ηθικά τους βασανιστήρια.

Οι όροι και η συνέντευξη του Κωνσταντίνου
Οι όροι που είχε θέσει ο Βασιλιάς ήταν οι εξής:
* Αναγγελία σταθερού και πλήρους ημερολογίου προγράμματος για την ολοκληρωτική αποκατάσταση ομαλού δημοκρατικού βίου.
* Ορισμός συγκεκριμένων ημερομηνιών για την δημοσίευση του νέου Συντάγματος, για την διεξαγωγή ελευθέρου δημοψηφίσματος για την έγκρισή του και για την εκλογή πολιτικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, γνώριζε πολύ καλά ο εξόριστος Βασιλιάς ότι δεν επρόκειτο να εισακουστεί. Και επαληθεύθηκε...
Στις 20 Δεκεμβρίου 1971, το συνταγματαρχικό καθεστώς κατήργησε την φορολογική απαλλαγή που απολάμβαναν ίσαμε τότε οι Βασιλείς της χώρας.
Τον Νοέμβριο του 1972, ο Κωνσταντίνος παραχώρησε συνέντευξη σε δημοσιογράφους στην Βερόνα και δήλωσε την επιθυμία του να έχει, ως Ανώτατος Άρχοντας, δικαιώματα και προνομίες ανάλογες προς τους ομολόγους του των δυτικοευρωπαϊκών χωρών και να αποτελεί περισσότερο σύμβολο ενότητας της χώρας παρά πηγή εξουσίας.
Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, αντιλαμβανόμενος ότι "τα καύσιμα ετελειώσαν", θορυβημένος από την εκποίηση ιδιόκτητου κτήματος (1560 στρεμμάτων) του Τατοΐου από την εταιρία ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ τον Νοέμβριο και προτού προχωρήσει στο κόμμα ΕΠΟΚ για ταχύ εκδημοκρατισμό, στέλνει τον Δεκέμβριο του 1972 τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Αντιστράτηγο Οδυσσέα Αγγελή στην Ρώμη, για να διερευνήσει τις προθέσεις του Βασιλιά. Ο Κωνσταντίνος είναι για άλλη μια φορά σαφής και κατηγορηματικός: Δεν πρόκειται να επιστρέψει, αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι τους οποίους είχε θέσει, αν δεν προκηρυχθούν εκλογές σε τακτή ημερομηνία όχι ανώτερη των 6 μηνών και αν δεν παραδοθεί στο ενδιάμεσο διάστημα η διακυβέρνηση της χώρας σε υπηρεσιακό σχήμα από προσωπικότητες, για την εκτόνωση των παθών και την λήψη των μέτρων που ήταν απαραίτητα για την αναστήλωση της εθνικής οικονομίας. Δεν αποκρύβει την πρόθεσή του μετακινηθεί, διαφορετικά, στοην Μεγάλη Βρετανία, όπου θα αγόραζε- με τον τίμημα του εκποιημένου τμήματος του Τατοΐου- μονοκατοικία για την οικογένειά του.
Είναι μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη για τους κορυφαίους της δικτατορίας. Ο Παπαδόπουλος ήδη σαμποτάρεται για την προσπάθειά του να αποκαταστήσει την δημοκρατία από τις σκληροπυρηνικές ομάδες του Ιωαννίδη και αφήνει την φιλοδοξία του να κυριαρχήσει στην λογική του και το ήθος του: Καταργεί τον Ιούνιο του 1973 την Βασιλευομένη Δημοκρατία και εγκαθιδρύει Προεδρική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία διορίζοντας εαυτόν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαία η περίοδος κατάργησης της Βασιλείας. Ήδη από τις αρχές του 1973 (με την λήξη του πολέμου στο Βιετνάμ), η υπερκυβέρνηση των ΗΠΑ η NSA είχε λάβει απόφαση πως "Ο θρόνος στην Ελλάδα είναι ανεπιθύμητος". Εξάλλου τα συνασπισμένα καρτέλ ήδη από το 1964 και οι ΗΠΑ από το 1965 δεν επιθυμούσαν βασιλευόμενο καθεστώς στην χώρα μας.

Συμπέρασμα
Η συνάντηση Βασιλιά-Αγγελή απέβη άκαρπος καθώς συμβιβασμός δεν επιτεύχθηκε ανάμεσα στις 2 πλευρές. Αφ΄ ενός ο Κωνσταντίνος δεν τους είχε καμία εμπιστοσύνη και τους θεωρούσε "σφετεριστές της εξουσίας" και αφ΄ ετέρου οι Συνταγματάρχες είχαν μία αλλοπρόσαλλη πολιτική στο θέμα του Βασιλιά.
Η 21η Απριλίου έκανε ορισμένα τραγικά λάθη αλλά ένα βασικό έγκλημα που το πληρώνουμε μέχρι σήμερα: Στέρησε από την χώρα τον προστατευτικό της θώρακα, την Βασιλευομένη Δημοκρατία και ιδού η κατάληξη!

Συμβουλευόμενα βιβλία ως πηγή:
* Η Ελλάδα ξανασταυρώνεται, Κων/νου Μπαρμπή,
* Τα καύσιμα ετελείωσαν, Γεωργίου Κάρτερ,
* Κωνσταντίνος ΙΓ΄, Νικόλας Τάντζος.,
* Παγκόσμιοι Εντολοδότες, Αθανασίου Στριγά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου