Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ & Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΤΟ 1931

Θα κάνουμε ένα αφιέρωμα στον δήθεν "Εθνάρχη" Ελευθέριο Βενιζέλο (Μπενύ Σελόν) σε 2 άρθρα. Στο πρώτο θα αναφερθώ στην αγγλόδουλη στάση του Βενιζέλου επί του θέματος της Κύπρου που ξεκίνησε ουσιαστικά το 1928 και στο δεύτερο για την περιουσία του υπ΄ αριθμόν 1 "εθνάρχη".

Βενιζέλος-Άγγλοι-Κυπριακό
Το 1928 είναι ουσιαστικά το έτος που δημιουργείται το Κυπριακό ζήτημα. Τότε, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κύριλλος Γ΄ και η Ιερά Σύνοδος, βουλευτές και δήμαρχοι υπέβαλλαν υπομνήματα στον Άγγλο Βασιλέα Γεώργιο Ε΄ και την βρετανική κυβέρνηση με αίτημα την ένωση με την μητέρα Ελλάδα.

Γράφει ο Κων/νος Μπαρμπής στο Γ΄ Τόμο του έργου του "Τσακάλια και ύαινες της ελληνικής πολιτικής".

"Ο μαχητικός διπλωμάτης (Κύπριος) Αλέξης Κύρου αναλαμβάνει (1930) το γενικό προξενείο μας στην Κύπρο και προσπαθεί να συνδαυλίσει το μαχητικό φρόνημα των ντόπιων Ελλήνων, αλλά ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν τον επισκέπτεται ομάδα διαπρεπών Κυπρίων, αφού "απεκήρυξε τον σωβινιστήν πρόξενον τους συνέστησε να παραμερίσουν αδιστάκτως και αποφασιστικώς ανεδαφικάς ελπίδας, πολιτευόμενοι εφεξής ως νομιμόφρονες, πιστοι και αφασιωμένοι υπήκοοι της προοδευτικής και φιλελευθέρας Αγγλίας".
Οι επισκέπτες του αποχώρησαν εμβρόνητοι, ενεοί και άφωνοι, σαν να τους είχε πλήξει κεραυνός΄ ολόκληρη η Μεγαλόνησος καταταράχθηκε...
Το επόμενο έτος, όταν ο πρεσβευτής του Λονδίνου του Λονδίνου στην ελληνική πρωτεύουσα Πάτρικ Ράμσει διαμαρτυρήθηκε στον... "εθνάρχη" για τις πρωτοβουλίες και τη δραστηριότητα του Αλέξη Κύρου, ο Βενιζέλος χαρακτήρισε ασύνετο το διορισμό του στη Λευκωσία, του απέδωσε επεκτατικά κίνητρα και τον μετέθεσε.
"Εθνάρχης"; Με λοφίο και περικεφαλαία!
Και η σχεδόν καθολική εξέγερση (με απώλειες 3 νεκρούς και πενταπλάσιους τραυματίες) θα ξεσπάσει στις 12 Οκτωβρίου 1931, όταν το κυβερνείο παραδοθεί στις φλόγες. Ο "μέγας τολμητίας" (μετά την ανάκληση του Αλ. Κύρου) σπεύδει να υποβάλει τα σέβη του στον Π. Ράμσει, στην πρεσβεία του, και εκφράζει τη λύπη. του. Παράλληλα απαγορεύει την τέλεση μνημοσύνων για τους νεκρούς και την συγκρότηση συλλαλητηρίου, ενώ δεσμεύεται να πληροφορήσει τους Άγγλους για ενδεχόμενη μετάβαση εθελοντών από την Ελλάδα στην Κύπρο (!)
Το Foreign Office του διαβιβάζει τις ευχαριστίες του (φυσικά!) Και ο Βενιζέλος στη Βουλή μέμφεται, με οργίλο ύφος, "τους  πολιτικούς της Μεγαλονήσου, οίτινες δεν συνεκράτησαν τον εθνικόν πόθων των Ελλήνων εντός νομίμων ορίων (!) [...] Ανησυχώ σφόδρα μήπως διαταραχθή η πατροπαράδοτος μεταξύ των δύο εθνών φιλία. Και οφείλω να υπογραμμίσω ότι είναι αδύνατον διά το ελληνικόν κράτος να αναλάβη την υποστήριξιν των πόθων των Κυπρίων και των Δωδεκανησίων (!)"."

Πηγές:
* Έγγραφο Foreign Office 37 1/15970/6029 της 5ης Ιουνίου 1931,
* Όνειρα και πραγματικότης, Αλέξη Κύρου
* Τσακάλια και ύαινες της Ελληνικής πολιτικής, Κων/νου Μπαρμπή,
* Εφημερίδες της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου