Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ-ΠΡΟΙΚΑ ΣΟΦΙΑΣ-ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ-ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ

Γράφει ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος". 

Πολλά και διάφορα λέγονται για την "Βασιλική Χορηγία", τις "αντιδράσεις στο Λονδίνο με την Αμπατιέλου", την "προίκα της Σοφίας", την "παραίτηση Καραμανλή". Βάσει αυτών η Βασιλική μας Οικογένεια γίνεται αντικείμενο ύβρεων με σκοπό την υποβάθμιση τους στον Ελληνικό λαό. Σε κάποιους έχει καρποφορήσει η προπαγάνδα τους. Η παπαριά του κάθε κομμουνιστή γίνεται επίσημη ιστορία του Έθνους. Δυστυχώς, είναι έτσι τα πράγματα και το αντιλαμβανόμαστε καθημερινά σε δημόσιες συζητήσεις και δημόσιες "ιστορικές" εκπομπές.

Βασιλική Χορηγία. Τι είναι και η ιστορία της.
Η "Βασιλική Χορηγία" ήταν ένα ποσό που λάμβαναν ετησίως ο Βασιλεύς και ο Διάδοχος του Θρόνου. Χρησιμοποιείτο για τα έξοδα της Βασιλικής Οικογενείας όπως συντήρηση των ανακτόρων και όλης της Βασιλικής περιουσίας, μίσθωση του Αυλάρχου και των υπαλλήλων του Παλατίου, έξοδα μετακινήσεων, συντήρηση στανών, οινοποιείων, ελαιοτριβείων κλπ. Οι Βασιλείς ότι είχαν προς κατανάλωση τα παρήγαγαν οι ίδιοι. Έπειτα (κατά την δεκαετία του 1950) στην Βασιλική χορηγία προστέθηκε και το ειδικό κονδύλιο της "μάνας του λαού" Φρειδερίκης που χρησιμοποιούσε για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Η Βασιλική Χορηγία το 1950 ήταν 4.920.000 δραχμές και 600.000 δραχμές για τον διάδοχο. Μέχρι το 1956 οι Χορηγίες έφθασαν στα 7.500.000 και 900.000 δρχ αντίστοιχα.
Τον Σεπτέμβριο του 1956 η κυβέρνηση Καραμανλή έφερε νομοσχέδιο στην Βουλή για αύξηση της βασιλικής χορηγίας από 7.500.000 δραχμές τον χρόνο σε 12.500.000 δραχμές. Εισηγητής πέρα από κάθε κομματική ιεραρχία ο βουλευτής της ΕΡΕ Αχ. Γεροκωστόπουλος. Η αντιπολίτευση διαφώνησε σφόδρα. Πολιτική αντιπαράθεση. Όμως οι Βασιλείς Παύλος και Φρειδερίκη αρνήθηκαν την αύξηση που πρότεινε ο βουλευτής.
Στις αρχές του 1963 η Βασίλισσα Φρειδερίκη ζήτησε μία μικρή αύξηση της Βασιλικής Χορηγίας (για την συνέχιση των φιλανθρωπικών της δραστηριοτήτων) η οποία κυμαινόταν στα 13 εκ. δρχ ετησίως. Η κυβέρνηση Καραμανλή και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής κατόπιν σφοδρών αντιπαραθέσεων και διαφωνιών, αύξησε την Β. Χορηγία κατά 45% (17 δις δρχ) και η "Χορηγία του Διαδόχου" Κωνσταντίνου κατά 175% στα 2,5 εκ. δρχ. (Με την ανάληψη του Κωνσταντίνου κόπηκε η από το 1950 χορηγία του Διαδόχου).
Λάθος της Φρειδερίκης η αύξηση των Χορηγιών. Δείτε εδώ: ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ.
(Σχόλιο: Αφού είναι χορτάτοι οι Βασιλείς, περιουσία έχουν, εσείς που πολεμάτε με τόση λύσσα τους Βασιλείς και τον βασιλικό θεσμό τι λέτε να τα έκαναν αυτά τα χρήματα. Τουλάχιστον αυτοί παρείχαν έργο. Ενώ τώρα όλοι νηστικοί ξεκοκάλισαν όλα τα ταμεία).
Ας σημειωθεί ότι η αείμνηστη "Μάνα Λαού και Στρατούδεν θέλησε σύνταξη μετά τον θάνατο του Παύλου σεβόμενη τα χρήματα του Ελληνικού λαού και θέλοντας να αποφύγει τις οξύνσεις.

Σήμερα παίρνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον προυπολογισμό του 2013:
1.190.000 ευρώ ως “βασικό μισθό”
* 653.000 ευρώ ως προεδρική χορηγία, βουλευτικές αποζημιώσεις, κλπ…
* 280.000 ευρώ ως “χορηγία Προέδρου της Δημοκρατίας”
* 93.000 ευρώ ως “έξοδα παραστάσεως”
* 31.000 ευρώ ως…“οικογενειακή παροχή”
* 14.000 ευρώ ως “επίδομα θέσης ευθύνης”
* 3.000 ευρώ ως “επίδομα χρόνου υπηρεσίας”
Σύνολο: 2.264.000  ευρώ!!!!, δηλαδή 315 λιγότεροι απολυμένοι των 600 ευρώ!!!

Προίκα Σοφίας
Ένα άλλο θέμα που καίει είναι η "προίκα της Πριγκιπίσσης Σοφίας". Στις 14 Μαΐου του 1962, η μεγαλύτερη κόρη των αειμνήστων μας Βασιλέων και αδελφή του διαδόχου Κωνσταντίνου, η πριγκίπισσα Σοφία, γεννημένη το 1938, παντρεύτηκε τον Ισπανό πρίγκιπα των Αστουριών Χουάν Κάρλος ντε Μπορμπόν σε διπλή θρησκευτική γαμήλια τελετή που έλαβε χώρα στη Ρωμαιοκαθολική και την Ορθόδοξη Μητρόπολη των Αθηνών.
Οι Αθηναίοι έχουν κατακλύσει τα πεζοδρόμια στο κέντρο της Αθήνας και παραμένουν για ώρες όρθιοι, σκαρφαλώνουν σε μάντρες και τοίχους και κρεμιούνται από παράθυρα για να δουν. Οι Έλληνες συμμετείχαν στις χαρές της οικογένειας τους: της Βασιλικής που στάθηκε δίπλα τους στις κρίσιμες και όχι μόνο στιγμές του Έθνους.
Το Δημόσιο Ταμείο έδωσε για προίκα στον δον Χουάν 30.000 χρυσές λίρες, κάπου 9 εκατομμύρια δραχμές (δηλαδή 27.000 ευρώ), ενώ τα συνολικά έξοδα του γάμου ανήλθαν σε 3 εκατομμύρια δολάρια.
Η προικοδότηση πριγκίπισσας αποτελούσε παράδοση από τους Βυζαντινούς χρόνους και μία εκδήλωση αγάπης και σεβασμού εκ μέρους του λαού. Συμβάλλουν στην ευτυχία της. Υπήρξε πριγκίπισσα όλων των Ελλήνων. Τα έξοδα του γάμου ανέλαβε η κυβέρνηση, όχι η Βασιλική Οικογένεια και αποφάσισε η κυβέρνηση Καραμανλή και όχι η Βασίλισσα Φρειδερίκη την τήρηση της βυζαντινής αυτής παράδοσης. Για την εποχή όμως ήταν υπερόγκα τα ποσά για τα φτωχά λαϊκά στρώματα που ενώ μεν το βιοτικό επίπεδο σιγά-σιγά επιβραδυνόμενα ανέβαινε αλλά παρέμενε χαμηλό. 
Η κυβέρνηση της ΕΡΕ και οι βουλευτές με ενδοιασμούς και κάποιες διαφωνίες ήταν υπέρ της προικοδότησης. Η Ένωσις Κέντρου και η ΕΔΑ κατά. Μάλιστα υποκινούσαν φοιτητές σε εξεγέρσεις και διαδηλώσεις με κύριο σύνθημα "προίκα στην παιδεία και όχι στη Σοφία". Η πολιτική κόντρα στα ύψη. Η ΕΔΑ και η ΕΚ  προσπάθησε να συνδέσει το πρόσωπο της τότε Βασίλισσας Φρειδερίκης με τα γεγονότα της προίκας. Όμως ο Γεώργιος Παπανδρέου υπέγραψε να δοθεί η προίκα. Αλλά έλεγε και άλλα έκανε. Το έχει αυτό το σόι των Παπανδρέηδων... Ο Αριστοτέλης Ωνάσης πρότεινε στον Καραμανλή να δώσει αυτός το πόσο της προίκας χωρίς να αποκαλυφθεί το όνομά του. Ο Καραμανλής το αρνήθηκε κατηγορηματικά. Τελικώς, ο νόμος της προικοδότησης υπερψηφίζεται από την κυβέρνηση και τους βουλευτές της ΕΡΕ. Η προίκα εδόθη.
Μπορεί το γεγονός να μείωσε την βασιλική δημοφιλία εξ αιτίας της προπαγάνδας αλλά ο τουρισμός παρουσίασε αύξηση και τα έσοδα σχεδόν διπλασιάστηκαν. Ωστόσο η οικονομική ανάπτυξη από το 13,2% που ήταν το 1961 έφθασε στο 0,6% το 1962.

Αντιδράσεις στο Λονδίνο-Αμπατιέλου
Τον Απρίλιο του 1963, οι Βασιλείς Παύλος και Φρειδερίκη παραβρέθηκαν στους γάμους της Πριγκίπισσας Αλεξάνδρας στην Αγγλία. Κομμουνιστικές οργανώσεις της Ελλάδος και της Κύπρου οργάνωσαν εκδηλώσεις κατά της Φρειδερίκης στο Λονδίνο, όταν αυτή επισκέφθηκε την βρετανική πρωτεύουσα. "Μπροστάρης" μία γυναίκα, σύζυγος ενός κομμουνιστή συνδικαλιστή: η Μπέτυ Αμπατιέλου. Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας και ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων ζήτησαν συγγνώμη από την Βασίλισσα και παραχώρησαν μαζί με τους Αμερικανούς ως αποζημίωση για την προσβολή της Φρειδερίκης στην Ελλάδα 114 εν ενεργεία πολεμικά πλοία.

Παραίτηση Καραμανλή
Ο Καραμανλής, μετά από 8 χρόνια πρωθυπουργίας, επιδίωκε να μην ασκήσει αντιπολίτευση. "Δεν μπορώ να μείνω. Δεν κάνω γι΄ αυτόν τον ρόλο" εκμυστηρεύτηκε στον πολιτικό Γ. Ι. Ράλλη. Ο Καραμανλής σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία απαιτεί αναθεώρηση του Συντάγματος για να ψαλιδίσει τα βασιλικά δικαιώματα και να εδραιώσει το καθεστώς του, για να φανεί αρεστός στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τ. Κέννεντυ. Τα ανάκτορα διαφωνούν επειδή γνώριζαν την έκβαση που θα έχει το πράγμα. Ας σημειωθεί πως στόχος του Βασιλέως Παύλου ήταν να περιοριστούν οι βασιλικές αρμοδιότητες. Ενώ οι αντιπολιτευόμενες φωνές πλήθυναν, ο Καραμανλής αναζητά πρόφαση για να εγκαταλείψει την εξουσία. Και βρήκε. Την ρυθμισμένη από τα τέλη του 1962 μετάβαση των Βασιλέων στο Λονδίνο. Η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας προσκάλεσε τους Βασιλείς μας και αυτοί αποδέχθηκαν την πρόσκληση. Τα έξοδα ήταν όλα ρυθμισμένα στην Βασιλική Χορηγία του 1963. Έτσι, ο Καραμανλής θα συγκρουστεί με τα ανάκτορα σε μία φάση όπου η δημοφιλία του Παύλου και της Φρειδερίκης παρουσίασε κάθοδο μετά την περιπέτεια με την προικοδότηση της Πριγκίπισσας Σοφίας και μετά την δολοφονία.
Παρά τις προσπάθειες του Παύλου να παραμείνει ο Καραμανλής στην εξουσία, ο τελευταίος έφυγε σαν λιποτάκτης στο Παρίσι με το ψευδώνυμο "Κων/νος Τριανταφυλλίδης".

Δείτε για την δολοφονία του Λαμπράκη: 1950-2012 Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ... (6)1950-2012 Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ... (7).
Γιατί ο θρόνος δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα: 1950-2012 Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ... (8).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου