Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΖΑΜΠΟΥΝΗ

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη με gbtimes, ο Χρήστος Ζαμπούνης, ο βασιλικός βιογράφος του Βασιλιά Κωνσταντίνου της Ελλάδας, ο οποίος όχι μόνο μίλησε για την αλυσίδα των ιστορικών γεγονότων που θέτουν το στάδιο για την επιστροφή του πρώην μονάρχη, αλλά και να ρίξει φως στο γιατί η μοναρχία εξακολουθεί να είναι σημαντική για τη Ελλάδα και την Ευρώπη.


- Κ. Ζαμπούνη, πρώτα απ 'όλα θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην gbtimes. Είστε ένας έμπειρος δημοσιογράφος, εκδότης και μια προσωπικότητα στην τηλεόραση, καθώς και ο επίσημος βιογράφος της βασιλικής οικογένειας στην Ελλάδα. Έχετε δημοσίευσε ένα βιβλίο για το θέμα αυτό.- Είναι αλήθεια. [...] Σήμερα θα ήθελα να μιλήσω σχετικά με το δημοψήφισμα που αποφάσισε μορφή στην Ελλάδα από την κυβέρνηση. Στις 8 Δεκεμβρίου, 1974, ένα δημοψήφισμα και το εκλογικό σώμα αποφάσισε, με 69,2%, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει αβασίλευτη δημοκρατία. 

- Σήμερα, 40 χρόνια αργότερα, ας μιλήσουμε μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία για τα γεγονότα εκείνης της εποχής και των γεγονότων που οδήγησαν στο δημοψήφισμα. Ποια είναι η προσωπική σας εμπειρία;
- Ήμουν μικρό παιδί εκείνη την εποχή. Ωστόσο, οι καιροί έχουν περάσει στην ιστορία ως μια ταραχώδη εποχή. Στη δεκαετία του '60 χρησιμοποίησαν τη λέξη "ανωμαλία" που είναι αρκετά τοποθέτηση. Μια μακρά σειρά των γεγονότων οδήγησε στο δημοψήφισμα του 1974.
Θα ξεκινήσω με ένα ιστορικό ορόσημο, το έτος που 
ανέβηκε στο θρόνο ο Κωνσταντίνος (1964), μετά τον θάνατο του πατέρα του, Παύλο. Εκείνη την εποχή, ήταν εξαιρετικά δημοφιλής. Είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο ίδιος είχε παντρευτεί με την Άννα-Μαρία της Δανίας, η οποία θεωρήθηκε ως η πιο όμορφη πριγκίπισσα στην Ευρώπη εκείνη την εποχή. Οι Έλληνες ήταν λάτρες του βασιλιά τους. Αυτό ήταν μία σταθερή μοναρχία. Από το 1947, όταν ο Γεώργιος Β πέθανε, μέχρι το 1964, ο Παύλος βασίλεψε συνεχώς.
Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το θέμα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο θεσμός της βασιλείας - πέρα ​​από τη βασιλεία του Γεωργίου Α '- είχε αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην Ελλάδα. Βασιλείς είχαν καθαιρεθεί, εξορίστηκαν, επέστρεψαν κλπ. Ωστόσο, η βασιλεία του Παύλου ήταν σταθερή. [...]

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ανέβηκε στο θρόνο, όταν ήταν μόλις 23-24 ετών. Πιστεύετε ότι η νεαρό της ηλικίας του ή οι σύμβουλοί του τον έκανε να πάρει κάποιο λάθος ή υπολόγισε σωστά τις αποφάσεις;
- Φυσικά. Ωστόσο, σε αντίθεση με πρόεδροι, βασιλείς έχουν συνταχθεί για τη δουλειά. Ο πατέρας του Κωνσταντίνου είχε προετοιμάσει. Είχε λάβει στρατιωτική εκπαίδευση, είχε σπουδάσει νομικά, και πάνω απ 'όλα, εντός του νοικοκύρη Βασιλιά. Επιπλέον, υπήρχε ένα σώμα συμβούλων για την εξασφάλιση της συνέχειας.

- Ο Κωνσταντίνος είχε κατηγορηθεί για παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας. Σύγκρουσή του με τον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου έλαβε μεγάλη δημοσιότητα. Πιστεύετε ότι ο βασιλιάς πιστεύει ότι ορισμένες από τις αποφάσεις του ήταν άστοχες;

- Σε πρόσφατες συνεντεύξεις, ο Κωνσταντίνος έχει αναγνωρίσει τα λάθη του. Αλλά τα λάθη δεν ήταν μόνο από την πλευρά του. Χρειάζονται δύο για να έχουν μια σύγκρουση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Γεώργιος Παπανδρέου ήθελε να τοποθετήσει τον γιο του Ανδρέα, και αργότερα πρωθυπουργός, σε μια σημαντική θέση.Λόγω των υφιστάμενων "Ασπίδα" κίνημα των κεντροαριστερών συμπαθούντες αξιωματικούς του στρατού, ο Κωνσταντίνος είπε όχι. Και αυτό οδήγησε σε ρήξη. Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά αυτό συνέβη.Στο διάστημα αυτό, βασιλείς, τουλάχιστον στην Ελλάδα, ήθελαν να έχουν λόγο στην πολιτική ζωή της χώρας. Η Μοναρχία είναι ένα σημαντικό ενοποιητικό ρόλο γιατί δρα σε ψυχολογικό επίπεδο. Επιτρέψτε μου να σας πω κάτι που είναι συνήθως αγνοείται σήμερα, δεδομένου ότι το Σύνταγμα έχει αλλάξει και οι πρόεδροι έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό με τελετουργικά καθήκοντα. H Μοναρχία, ακόμα και στις χώρες όπου εξακολουθεί να υφίσταται, είναι ένα σύμβολο της ενότητας ενός έθνους. Όταν κόμματα και η πολιτική διαμάχη και, όπως ίσως γνωρίζετε στη μακρά ιστορία της Ελλάδας, υπήρχαν πολλές διαφορές, εμφύλιοι πόλεμοι. Έχουμε αγωνιστεί πάντα ο ένας τον άλλο. Δείξαμε μόνο η ενότητα σπάνια, σε πολέμους, όπως συνέβη με την Ιταλία στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Μοναρχία, ως πολιτικό όργανο, ήταν ένα σύμβολο. Συνένωσε τους ανθρώπους. [...] Είναι ένα ενοποιητικό ρόλο και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δρα σε ψυχολογικό επίπεδο.

- Πιστεύετε ότι η σύγκρουση του Κωνσταντίνου με τον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου δημιούργησε αργότερα ένα κλίμα δυσαρέσκειας προς το πρόσωπό του;- Φυσικά το έκανε. Εδώ έχουμε έναν δημοφιλή πολιτικό, τον Παπανδρέου, ο οποίος κατηγόρησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για νοθεία και ο οποίος εξελέγη πρωθυπουργός με μια συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων. Εξέφρασε συναίσθημα των ανθρώπων εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή. Όταν κάποιος αντιτίθεται σε μια δημοφιλή προσωπικότητα, είναι λογικό ότι θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.


- Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος κατηγορήθηκε από την υιοθέτηση του απαθή στάση. Αργότερα, το Δεκέμβριο του 1967 ηγήθηκε μιας αντι-πραξικόπημα που απέτυχε και ο ίδιος στη συνέχεια έφυγε στην εξορία. Ποιες είναι οι απόψεις του σχετικά με τα γεγονότα αυτά;

- Μιλώντας με τον ίδιο σε μια σειρά συνεντεύξεων - Θα σας πω τη γνώμη μου πρώτα και στη συνέχεια ό, τι σκέφτεται. Ή καλύτερα, εγώ θα σας πω τι σκέφτεται.Όταν ξύπνησε - γιατί το πραξικόπημα που συνέβη κατά τη διάρκεια της νύχτας - σκέφτηκε: είτε θα αντιδράσει και να καλέσει τα στελέχη που είναι πιστοί σ΄ αυτόν για να πολεμήσουν εναντίον των συνωμοτών, ή θα τους ορκιστεί και να οργανωθεί για να τους ανατρέψει. Και αυτό έκανε. [...]

- Πιστεύετε ότι η απουσία του βασιλέως Κωνσταντίνου από τη χώρα πριν από το δημοψήφισμα έπαιξε ρόλο για το μέλλον της μοναρχίας στην Ελλάδα;Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Καραμανλής επέστρεψε, και παρόλο που ο ίδιος είχε μιλήσει με τον Κωνσταντίνο πάνω από το τηλέφωνο και συμφωνήσαμε ότι θα επιστρέψει μαζί μετά την πτώση της χούντας, ο κ. Καραμανλής είπε «δεν έρχονται μέχρι να σας πει πότε να έρθει, δεδομένου ότι τα πράγματα είναι δύσκολα". Και ο Κωνσταντίνος περίμενε στο τηλέφωνο. Μερικοί από μας λένε ότι ο Κωνσταντίνος θα έπρεπε να είχε επιστρέψει και να πει «είμαι εδώ». [...]
- Το 1988, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το δημοψήφισμα διεξήχθη με άδικο τρόπο. Και είχε επικριθεί για αυτή την παρατήρηση. Πιστεύετε ότι αναφερόταν στην σχέση του Κωνσταντίνου με τους πολιτικούς κατά το χρόνο και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από το πολιτικό κατεστημένο;
- Φυσικά ήταν άδικο. Αυτό που συνέβη ήταν ανέντιμο και αυτή η παρατήρηση από Έλληνα πολιτικού ήταν γενναία, λαμβάνοντας υπόψη το πολιτικό κλίμα της εποχής. 
Έτσι, ο Κωνσταντίνος πιστεύει ότι το πολιτικό κατεστημένο δημιούργησε δυσμενείς συνθήκες προς αυτόν κατά το χρόνο του δημοψηφίσματος.


- Πιστεύετε ότι το δημοψήφισμα λειτούργησε ως βαλβίδα πίεσης για το λαϊκό αίσθημα ενόψει άλλα πράγματα που δεν πρέπει να αναδυθεί τη στιγμή;- Κάθε δημοψήφισμα συγκαλείται από οποιαδήποτε αρχή έχει ένα στόχο: Να νομιμοποιήσει αυτή την εξουσία. Το αποτέλεσμα ήταν επιτακτικό - αυτό δεν συνέβη, όπως στην Ιταλία, όπου ήταν 51%. Εκεί ήταν επίσης άδικο, και δεν υπήρχε νοθείας. Αλλά εδώ στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα ήταν επιτακτικό και έδειξε μια τάση - ότι ο βασιλιάς, σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και κάτω από το φως στο οποίο παρουσιάστηκε, δεν ήταν ευπρόσδεκτοι να επιστρέψουν.


- Ας επιστρέψουμε στην εποχή μας. Μήπως ο Κωνσταντίνος πιστεύουν ότι η μορφή της κυβέρνησης μπορεί να αλλάξει σε κάποιο σημείο στο μέλλον;
- Είχε μια πολύ καλή θέση, είχε μια μεγάλη ιστορία πίσω του, είχε προγόνους που είχαν δώσει μάχες. Ο παππούς του πολέμησε όντας Αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων στο Βαλκανικό Πόλεμο του 1912-1913. Ήθελε να κρατήσει τη δουλειά του. 
Είναι γνωστό ότι έχει απογυμνωθεί από την ελληνική ιθαγένεια και το διαβατήριό του. Αυτό δεν κάνει την τιμή στην Ελλάδα ως δημοκρατική χώρα, αν θέλουμε να ονομάζεται δημοκρατία.


- Πώς αισθάνεται γι 'αυτό;

- Από τις συνομιλίες μας, έχω την εντύπωση ότι αισθάνεται Έλληνας, ίσως περισσότερο Έλληνας από τους δυο μας. Έχει Ελλάδα στην καρδιά του. Από τότε έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει, ο ίδιος έχει ταξιδέψει όλο το χρόνο σε όλη τη χώρα. Μπορώ να σας αποκαλύψω, και μπορώ να πω σε εσάς, δεν είναι μυστικό, ότι εδώ και αρκετό καιρό έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Από τώρα και στο εξής θα ζει μόνιμα στην Ελλάδα.

- Μήπως αυτή η κίνηση της καθίζησης στην Ελλάδα με την οικογένειά του, έχουν μόνο προσωπικά κίνητρα ή μήπως συνεπάγεται κάποια πολιτικά κίνητρα, καθώς ισχυρίζεται ότι θέλει να είναι κοντά στους Έλληνες που υποφέρουν σε αυτή την κρίση. Δεν θέλει να είναι μακριά σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή. Ποια είναι τα συναισθήματά του προς τον ελληνικό λαό που έχουν περάσει τρία χρόνια κακουχίες με πιο δύσκολες στιγμές για να έρθει; Ποια είναι η γνώμη του;- Ο Κωνσταντίνος συμπάσχει με τον Ελληνικό λαό. Συμπάθειά του είναι γνήσιο. Δεν είναι μια πολιτική συμπάθεια. Τα συναισθήματά του είναι βαθιά ανθρώπινα.- Σας ευχαριστώ πολύ.


Πηγή: gbtimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου