Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ ΒΑΣΙΛΙΑ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Αρχές Μαΐου 1997 είχε ξεσπάσει κόντρα μεταξύ του 90χρονου Κωνσταντίνου Καραμανλή και του 57χρονου Βασιλέως Κωνσταντίνου όταν ο πρώτος κατηγόρησε τον Κωνσταντίνο ότι το 1975 σχεδίαζε πραξικόπημα για να τον ανατρέψει και πως το "πολιτειακό έχει κλείσει οριστικά".

Από το αρχείο του ΑΝΤ1:

* (04/05/97) Πραξικόπημα για την ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή ετοίμαζαν οι στρατιωτικοί το 1975 με την έγκριση τού τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, σύμφωνα με το αρχείο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο στενός συνεργάτης του κ. Καραμανλή Παναγιώτης Λαμπρίας μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ τόνισε ότι "κατά καιρούς υπήρχαν πληροφορίες για κινήσεις των καταλοίπων της χούντας και ο κ. Καραμανλής πολλές φορές είχε διανυκτερεύσει σε κότερα και άλλα σημεία για να προστατευθεί".

* (05/05/97) Διαστάσεις παίρνει το θέμα των αποκαλύψεων από τα αρχεία Καραμανλή για το πραξικόπημα των στρατηγών το 1975 που είχε την έγκριση του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Στην υπόθεση παρενέβη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής με δηλώσεις κύκλων που τόνισαν ότι τα ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος έχουν αξία για τους πολιτικούς εάν μπορούν να οδηγήσουν σε χρήσιμες συμπεριφορές για την σημερινή τους σκέψη και δράση.
Κατηγορούν δε την κυβέρνηση ότι πυροδοτεί το θέμα για να αποπροσανατολίσει από τα δικά της προβλήματα και τα εθνικά προβλήματα που υπάρχουν.
Ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Ναύαρχος εν αποστρατεία Σταυρίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ υποστήριξε ότι παρότι ήταν πολύ κοντά τότε στον τέως Βασιλιά δεν διαπίστωσε να έχει την πρόθεση να ανατρέψει τον Καραμανλή.
Επίσης ο Ναύαρχος εν αποστρατεία Γεώργιος Καραμήτσος δηλώνει στον ΑΝΤΕΝΝΑ ότι είχε επαφές με τον Αρναούτη την επίμαχη περίοδο και διαψεύδει ότι σχεδιαζόταν η ανατροπή Καραμανλή.
Ο Αλεξανδρος Παπαδόγγονας μιλώντας επίσης στον ΑΝΤΕΝΝΑ χαρακτήρισε αναξιόπιστη την πηγή πληροφοριών περί ανάμιξης του τέως Βασιλιά και σημείωσε πως δεν αποτελεί εσωκομματικό ζήτημα για την Νέα Δημοκρατία η υπόθεση των αρχείων.
Ο κ. Ανδρεουλάκος σε γραπτή του δήλωση αφήνει αιχμές κατά του ιδρυτή του κόμματος, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως η εν ζωή προσπάθεια αγιοποιήσεως, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται ανάλωμα της ιστορικής αλήθειας και κοινής λογικής.

* (06/05/97) Δριμεία επίθεση του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου κατά των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Γεωργίου Ράλλη για τις εναντίον του κατηγορίες ότι ετοίμαζε το 1975 πραξικόπημα.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Κωνσταντίνου υπογραμμίζεται ότι το 1976 ο κ. Γεώργιος Ράλλης τον επισκέφθηκε στο Λονδίνο και του γνώρισε ότι σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής κυβέρνησης υπήρχε κίνδυνος ανατροπής του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τότε ο Κωνσταντίνος, σύμφωνα με τη δήλωσή του συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάλαχαν ο οποίος του διέψευσε αυτή την πληροφορία και του είπε ότι ήταν ελληνικής προέλευσης.
Ο τέως Βασιλιάς αναφερόμενος στα γεγονότα του 1966 επισημαίνει ότι είχε ζητήσει από τον Καραμανλή να επιστρέψει από το Παρίσι στην Αθήνα για να συμβάλλει στην ομαλή εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων αλλά ο κ. Καραμανλής εδέχετο να επανέλθει μόνον εφόσον ο Βασιλιάς ανέθετε στις Ένοπλες Δυνάμεις να επιβάλλουν δικτατορία.
Αναφέρει ακόμη ότι το 1967 οι Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Παναγής Παπαληγούρας και Γεώργιος Ράλλης του ζήτησαν την εγκαθίδρυση δικτατορίας πρόταση την οποία ο ίδιος απέρριψε.
Τέλος χαρακτηρίζει λυπηρό το γεγονός ότι πολιτικοί άνδρες που κυβέρνησαν τη χώρα επί δεκαετίες παραμένουν με την εντύπωση ότι το ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ προέβλεπε υπεύθυνο τον ανεύθυνο Ανώτατο Άρχοντα και ήθελε τον υπεύθυνο πρωθυπουργό ανεύθυνο.

Το θέμα έληξε στις 10 Μαίου με το άρθρο (πατήστε εδώ: "ΕΠΙΘΕΣΗ" ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου