Σάββατο 6 Απριλίου 2013

ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ

Τολμούμε, πρώτη φορά ένας Ελληνορθόδοξος φιλοβασιλικός ιστότοπος, να αναφέρει και να κάνει μία κριτική στα λάθη των Βασιλέων. Σίγουρα και βέβαια δεν επρόκειτο από πρόθεση, αλλά από πίεση, επιρροή του περιβάλλοντος και άλλες περιπτώσεις. Ξεκινούμε κατ΄ ευθείαν στο "ψητό" 

Τα λάθη του Όθωνα Α΄ 
* Δεν μερίμνησε για όλους τους αγωνιστές του 1821 (π.χ. Νικηταράς, Μαυρογένους κλπ). Ευθύνεται και το ανθελληνικό περιβάλλον του που άφηνε πολλούς Έλληνες να συνεχίζουν να ζουν στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Ωστόσο το έργο που συνετελέσθη επί Όθωνος στην Ελλάδα είναι αξιοσημείωτο και μεγαλοπρεπές. 
* Δεν έδωσε σημασία στις διακηρύξεις-προθέσεις των Άγγλων για δημιουργία δευτέρου Ελληνικού Βασιλείου (με εδάφη Ήπειρος, Θεσσαλία, Επτάνησα, Κρήτη) υπό το σκήπτρο του Άγγλου πρίγκηπα Αλφρέδου. Σκοπός ήταν η ένωση των βασιλείων και η εκδίωξη του Όθωνα ώστε η Αγγλία να έχει υπό την άμεση επιρροή της την Ελλάδα. Από αυτό το λάθος του ο Όθωνας την πάτησε και εκθρονίστηκε από τα εγχώρια αγγλόδουλα στοιχεία.

Τα λάθη του Γεωργίου Α΄
* Πρωθυπουργοποίησε τον-γνωστό μούτρο της εποχής-Δημήτριο Ράλλη (ανάμειξη Α. και Γ. Παπανδρέου, Σημίτη, Σαμαρά, Καραμανλέων).
* Δεν έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις ενισχύσεως στους επαναστατήσαντας Κρητικούς το 1866.
Πολλά καταλογίζονται ως λάθη ακόμα και προδοσίες του Γεωργίου Α΄ όταν δεν επέτρεψε τον πόλεμο (π.χ. εισβολή σε Ήπειρο και Θεσσαλία προς απελευθέρωσιν πράγμα που θα οδηγούσε σε αιματοχυσία, ήττα και διάλυση των Ελληνικών στρατευμάτων ίσως και συρρίκνωση των συνόρων μας) στους τότε πολιτικούς που θα οδηγούσαν σε ήττα την Ελλάδα αλλά με την διπλωματικότητα, την διορατικότητα και την ευφυία που τον διακατείχε να την μεγεθύνει χωρίς πόλεμο όπως και επέτυχε το 1881 όταν έπεισε προς αυτόν τον σκοπό το νέο Γερμανικό βασίλειο.

Τα λάθη του Κωνσταντίνου ΙΒ΄
* Υπέγραψε τον νόμο 272/1914, παρά τις πεισμώδεις πιέσεις και τον καταφατικά αρνητισμό του, τον νόμο για την πώληση της νήσου Σάσωνα στην Αλβανία.
* Δεν μερίμνησε όσο έπρεπε (1920-1922) για την προπαγάνδα (βενιζελική και κομμουνιστική) στο μικρασιατικό μέτωπο, κατάσταση που συνέβαλε στην ήττα και τον ολοκληρωτικό αφανισμό των εδαφών μας εν τη Ανατολή.
* Υπέγραψε τον νόμο της 14/08/1922 της κυβέρνησης Πρωτοπαπαδάκη με σκοπό να αποτραπεί ο ερχομός τούρκων και κυρίως εισβολής. Όμως στράφηκε μπούμεραργκ διότι μετά από λίγες εβδομάδες ξεκίνησε η προσφυγιά και ορισμένοι Έλληνες πρόσφυγες δυσκολεύτηκαν να μπουν στην μητέρα Ελλάδα.
Τα περί Εθνικού Διχασμού, συνέχισης της Μικρασιατικής εκστρατείας κλπ τα έχουμε αναλύσει σε προηγούμενα άρθρα στον ιστότοπο μας. Αν ενδιαφέρεστε ψάξατε τα στην αναζήτηση (στην οθόνη σας πάνω-πάνω).

Τα λάθη του Αλεξάνδρου Α΄
Νέος ο Αλέξανδρος. Τριετής η βασιλεία του. Πιεσμένος κάτω από την μπότα της βενιζελικής δικτατορίας. Πιεσμένος από τον Βενιζέλο σε μία εκδήλωση που οργάνωσε ο ιδιόρρυθμος πολιτικός στο Στάδιο του Φαλήρου στεφάνωσε χρυσώ στεφάνω τον Βενιζέλο. Πολλά απαιτούσε και ήθελε ο Βενιζέλος.

Τα λάθη του Γεωργίου Β΄
* Η προσκολλημένη φιλοαγγλική πολιτική η οποία αλλοίωσε τον μεσογειακό-Ελληνικό χαρακτήρα του και επηρρέασε την Εθνική εξωτερική πολιτική. Όμως δεν έβαλε πάνω από την φιλοπατρία την φιλοαγγλικό του προσανατολισμό. Πίστευε ακράδαντα πως οι Άγγλοι ήταν σύμμαχοι της χώρας μας και δεν καταλάβαινε τις παγίδες που τον έστηναν (π.χ. Οι Άγγλοι ενίσχυσαν τον συρφετό του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ για εμφύλια σύγκρουση, συνέβαλαν καταλυτικά για τους δικούς τους λόγους στην έκρηξη του Β΄ Γύρου των Δεκεμβριανών του 1944, τον κρατούσαν μακριά από την Ελλάδα με την δικαιολογία πως "δεν είναι ώριμα τα πράγματα" κλπ).
* Κάποιοι θα θεωρήσουν λανθασμένη την απόφασή του να υποκύψει και να νομιμοποιήσει το ιδιόρρυθμο καθεστώς Μεταξά (Αύγουστος 1936) και να εγκαταλείψει την χώρα όταν εισέβαλαν οι Γερμανοί (Απρίλιος 1941)

Τα λάθη του Παύλου Α΄
* Υπέγραψε τα μασονικά διατάγματα της 19/07/1949 και 23/12/1955 με τα οποία η μασονία "ως φιλανθρωπικός οργανισμός" (!!!) θα ενισχυόταν από Μονές, Ναούς, Δήμους και Κοινότητες. Ας τονιστεί ότι ήρθε σε σύγκρουση με τον εισηγητή τους Καραμανλή και τελικώς υπέκυψε και υπέγραψε. 
* Πρωθυπουργοποίησε τον Καραμανλή, μετά από ένδειξη του Αμερικανού σταθμάρχη της CIA εν Αθήναις Άλφρεντ, πάλι μετά από αντιθέσεις και πιέσεις. Ωστόσο, ήταν δέσμιος της επιλογής του. Δηλαδή, όταν οι Αμερικανοί επέλεξαν τον Καραμανλή από τον Μάρτιο του 1949 για νέο πρωθυπουργό, ο Παύλος ήταν σύμφωνος σε μία τέτοια εξέλιξη. Όμως που να γνωρίζει τι φρούτο θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια...
* Αυτό το λάθος καταλογίζεται στην αείμνηστη Φρειδερίκη η οποία ζήτησε αύξηση της ετήσιας "Βασιλικής Χορηγίας" και της "Χορηγίας του Διαδόχου" σε μία περίοδο όπου το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού ήταν μεν επιβραδυνόμενα ανοδικό αλλά χαμηλό.
Τα άλλα περί προίκας της Σοφίας, Αμπατιέλου, ταξιδιού των Βασιλέων στο Λονδίνου κλπ θα αφιερώσουμε ειδικό άρθρο. Όσο για την εμπλοκή της Φρειδερίκης στα πολιτικά, ότι διέτασσε τον Παύλο και τον Κωνσταντίνο ανήκουν στην σφαίρα της ψυχιατρικής. 

Τα λάθη του Κωνσταντίνου ΙΓ΄
* Απέστειλε τις αυστηρές "βασιλικές" επιστολές στον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, όταν ο τελευταίος παραβίαζε το Σύνταγμα (Ιούλιος 1965).
* Έδειξε εύνοια απέναντι στην ΕΡΕ (1967) για να σώσει την Βασιλευομένη Δημοκρατία και να αποτρέψει την κομματικοποίηση του Στρατού καθώς και την ετοιμαζόμενη κομμουνιστικοποίηση της χώρας. Ε ρε αυτός ο Ανδρέας... Του θόλωσε το μυαλό...
* Εισηγήθη, όταν η Ελλάδα θα έφτανε σε πόλεμο (Νοέμβριος 1967), την αποχώρηση της στρατιωτικής δυνάμεως από την Κύπρο που είχε στείλει ο Γεώργιος Παπανδρέου το 1964. Ο Παπαδόπουλος συμφώνησε και την απέσυρε. Δώρον εξ ουρανού για τον Μακάριο που ήθελε να απαλλαγεί από την παρουσία της.
* Δεν επέστρεψε στην Ελλάδα με το δημοψήφισμα του 1968 το οποίο είχε υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία του λαού. Ωστόσο, το καθεστώς Παπαδόπουλου έπρεπε να παρέχει εγγυήσεις για το αδιάβλητο του δημοψηφίσματος ώστε να διαφαινόταν η αλήθεια καθαρότερα.

Ένα λάθος όλων των Βασιλέων ήταν που δεν οικοδόμησαν τον Ιερό Ναό του Σωτήρος (τάμα του Έθνους). Αλλά ένα ήταν το βασικό και κύριο λάθος τους: Κοίταξαν περισσότερο το Έθνος και την Πατρίδα παρά την χλιδή και τα συμφέροντά τους. Και γι΄ αυτό την πλήρωσαν... Εμείς όμως θα τα λέμε όλα...

Περιμένουμε κριτικές και σχόλια

1 σχόλιο:

  1. Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1985 ΕΚΑΝΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ <<...ΚΑΝΑΜΕ ΛΑΘΗ>>.ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΠΑΣΟΚΟΙ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΑΝ ΣΥΝΕΧΩΣ.ΚΑΤΟΠΙΝ ΗΛΘΕ ΤΟ << ΜΕΑ CULPA >> ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΣΗΜΑΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ,ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΡΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΧΕ ΛΑΒΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ.ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΧΩΡΗΤΕΑ.ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΝΤΑΙ?ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ. ΕΘΝΑΡΧΕΣ ΕΙΝΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή