Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΚΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!

Με τον Α΄ Κατανυκτικό Εσπερινό (της "Συγχωρήσεως") εισερχόμαστε στην ευλογημένη πλήρους κατανύξεως και πνευματικότητος περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Το μήνυμα της Μ. Τεσσαρακοστής είναι η συνέχιση του Αγώνος μας σε προσωπικό επίπεδο για την καταπολέμηση των παθών και των αμαρτιών μας και σε κοινωνικό επίπεδο για την εξάλειψη της αδικίας, της ανισότητας ενεργώντας ως ενεργοί πολίτες. 
Ορθόδοξος Χριστιανός σημαίνει επαναστάτης, αγωνιστής, αντιστασιακός βαπτισμένος στον όνομα του Σωτήρος μας ΧΡΙΣΤΟΥ! Αν δεν εγκολπωθούμε το νόημα του να είσαι Ορθόδοξος Χριστιανός τότε έχουμε απολέσει την Πίστη μας και θα ζούμε σε μία κατάσταση θεωριών και αδράνειας που θα έχουν ως συνέπεια την υποδούλωση μας σε πάθη και τυράννους. 
Έλληνας σημαίνει, παρά τα ελαττώματα, πρωτοπόρος, καινοτόμος, εφευρετικός, διανοητικός, φιλόξενος, ανυπότακτος, ανοιχτόμυαλος. Ανακάλυψε σοφία, τέχνη, επιστήμη, διανόηση, τεκμηρίωση και τα έργα τoυ μένουν στους αιώνες των αιώνων. 
Αυτά μας κάνουν έναν Ελληνορθόδοξο πολίτη που αγωνίζεται, ανακαλύπτει και πρωτοπορεί. Αυτή η φύση μας χάθηκε και οφείλουμε, υποχρεούμεθα να την ξαναβρούμε! 
Αρετή, νηστεία, προσευχή, ελεημοσύνη, Θεία Κοινωνία είναι το βασικό πεντάπτυχο της Αγίας και Μ. Τεσσαρακοστής. Αρετή για εγκράτεια στα πάθη, σεβασμό και αλληλοκατανόηση. Νηστεία για χαλιναγώγηση των αμαρτωλών επιθυμιών, για εγκράτεια. Προσευχή προς κοινωνίαν με τον ΘΕΟ, για να τον προβάλλουμε τα αιτήματά μας και να τον ευχαριστούμε. Ελεημοσύνη για κατανόηση και βίωση της φιλαλληλίας, για βοήθεια και αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο ή πένητα ή άνεργο ή εξαθλιωμένο συνάνθρωπό μας. Θεία Κοινωνία προς ενίσχυση του Αγώνος. Την Θ. Κοινωνία δεν είμεθα άξιοι να την εκλάβουμε. Αλλά είναι ως ένα θείο δώρο και η μεγαλύτερη ευλογία να παίρνεις μέσα σου τον ίδιο τον ΧΡΙΣΤΟ! Να αρνηθούμε. Δεν γίνεται!
Έτσι θα καταλάβουμε τι θα πει Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Καλή Σαρακοστή λοιπόν και καλόν αγώνα! Ο ΘΕΟΣ μεθ΄ ημών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου