Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ο ΜΕΓΑΛΟΙΔΕΑΤΗΣ ΟΘΩΝΑΣ Α΄

ΟΘΩΝΑΣ Α' // Ο ΜΕΓΑΛΟΙΔΕΑΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣΌθωνας Α΄. Ένας πολυπαθής Βασιλεύς, ένας πατριώτης Βασιλεύς που υπεραγάπησε την Ελλάδα και τον Ελληνισμό όσο τίποτε στον κόσμο. 
Ο κορυφαίος ιστορικός των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα Κ. Μπαρμπής  προχώρησε στην συγγραφή του 79ου βιβλίου του "Όθωνας Α΄-Ο Μεγαλοϊδεάτης Βασιλιάς". Ένα βιβλίο που εξιστορείται η βιογραφία των πρώτων Βασιλέων της Πατρίδας μας Όθωνος και Αμαλίας.
Νέα στοιχεία, νέες πληροφορίες, αποκαλύψεις στο νέο αυτό (ένα από τα καλύτερά του) σύγγραμα. 200 ελληνόγλωσσες και ξενόγλωσσες πηγές. Η αλήθεια για την ατεκνία, για την μη παραχώρηση Συντάγματος, για το κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, για την έξωσή του. Πολλοί ανυποψίαστοι, ίσως μετανοιώσουν για τις ύβρεις και τα χυδαιολογήματά τους κατά του Όθωνα.
Επί Όθωνος στην Ελλάδα συνετελέσθη ένα πραγματικά έργο αξιοσημείωτο και υπό τις παρούσες τότε συνθήκες αξιοθαύμαστο! Στην δημόσια εκπαίδευση (12 Γυμνάσια, 182 "Ελληνικά Σχολεία", 400 Δημοτικά, Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη κλπ), την δημόσια διοίκηση (νέο διοικητικό σύστημα, για τα δεδομένα της εποχής πρωτοπόρο)! Οργανώθηκε το Ναυτικό και η χωροφυλακή. Δημιουργήθηκαν κήποι, αμπελώνες (πάνω από 4.000.000 στρέμματα) και ο Εθνικός ή Βασιλικός Κήπος. Επίσης τελωνεία, δικαστήρια όλων των βαθμίδων, αυστηρή και αδέκαστη αστυνομία, ένας πειθαρχημένος και αξιόμαχος Στρατός. Ανάπτυξη σημείωνε η γεωργία, η κτηνοτροφία, η εμπορικά ναυτιλία και ο ακτοπλοϊκός κλάδος. Με δικά του χρήματα κτίστηκαν τα Πανεπιστήμια, οι Ακαδημίες, η Πλατεία Συντάγματος.
Εκθρονίστηκε γιατί όταν οι Άγγλοι πρότειναν στον Όθωνα να παραχωρήσουν στην Ελλάδα τα Επτάνησα αλλά ο Βασιλεύς της Ελλάδος θα υποχρεωνόταν ενυπογράφως να μην προβεί σε καμία διεκδίκηση εδαφικής επέκτασης υπέρ της Ελλάδος! Δηλ. πάρε τα Επτάνησα και μην μας ξαναενοχλήσεις στο μέλλον, ούτε να πάρεις εδάφη χωρίς την άδεια μας!
Η απάντηση ήταν: "Δεν πρόκειται να γίνουμε προδόται του Έθνους μας". Αφού τον εξόρισαν τα εγχώρια αγγλοκίνητα όργανα, ζήτησε και εκπληρώθηκε η επιθυμία του να ταφεί με την φουστανέλα. 
Υπάρχει κανένας πολιτικός που να προσέφερε τέτοιο έργο και να διατυπώσει τέτοια επιθυμία; Ουδείς.

Πραγματικά εξαιρετικό βιβλίο! Για τον Όθωνα δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΨΕΜΑΤΑ (2).

"Ο Όθων εξελάμβανε το βασιλεύειν ως καθήκον ιερόν, εις ο εθυσίαζε και ανάπαυσιν και υγείαν. Το μεγαλείον της Ελλάδος ήτο το διηνεκές αυτού όνειρον, όνειρον οδηγούν αυτόν πολλάκις εις ακαίρους ενθουσιασμούς. Υπήρξαν στιγμαί κατά τας οποίας ο Βασιλεύς Όθων ήτο ο δημοκρατικώτερος των Βασιλέων της Ευρώπης.
Αλλ έπνευσε βιαία πνοή και κατέπεσε σύμπασα εκείνη η ωραία σκηνογραφία και ο ατυχής Ηγεμών έφυγεν εν καιρώ νυκτός, ωχρός και ερρυτιδωμένος εκ της γης, την οποίαν επάτησεν άλλοτε ακμαίος εξ ελπίδων και νεότητος, εκ της γης, την οποίαν εύρε πλήρη ερειπίων, ερημίας και απογνώσεως και την οποίαν αφήκεν ευθαλή, έμπλεων ζωής, ευημερούσαν.
Ουδέποτε εξέφυγεν από τα χείλη του πικρά μομφή κατά της Ελλάδος. Από των χρόνων του Αριστείδου η Ελλάς δεν είδεν έτερον εξόριστον, ευχόμενον, παρά τα πρόθυρα της πόλεως, να μη επέλθωσι ποτέ συμφοραί κατά της πατρίδος..
."
ΑΝΑΣΤ. ΒΥΖΑΝΤΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου