Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Στις 1 Ιουνίου του 1973, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος κατήργησε τον θεσμό της Βασιλευομένης Δημοκρατίας από την Ελλάδα και εγκαθίδρυσε "Προεδρική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία". 
Ο Παπαδόπουλος από ήπιος φιλοβασιλικός μετατρέπεται σε σκληροπυρηνικό αντιβασιλικό και θεωρεί πλέον αναχρονισμό στον θεσμό της Βασιλείας ενώ άλλοτε τον υπερασπιζόταν όπως έκανε μετά το αντικίνημα του Βασιλέως και στο Σύνταγμα του 1968. Περάν των άλλων, με συνεδρία και απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, δήμευσε την προσωπική πλέον περιουσία του Κωνσταντίνου.
Ο Κωνσταντίνος ΙΓ΄ θεώρησε πως έπρεπε να απαντήσει στις "περί αναχρονισμού της Βασιλείας" του Γ. Παπαδόπουλου. Και αυτό το έκανε με συνέντευξή του στις 1 Ιουλίου 1973 στην Ρώμη. Αναφέρθηκε στην επικρατήσασα κατάσταση στην Ελλάδα και απεκάλυψε πως έκανε διάβημα στο ΝΑΤΟ για συλλήψεις φοιτητών, επιστημόνων, αξιωματικών και πολιτικών και για τα ηθικά και σωματικά βασανιστήριά τους. Για το αν η Βασιλεία αποτελεί αναχρονισμό απάντησε:
"Δεν ισχυρίζομαι ότι η βασιλεία αποτελεί την τελευταία λέξη της πολιτειολογίας. Πιστεύω ότι ο πανάρχαιος αυτός θεσμός απέδειξε εντυπωσιακή ικανότητα προσαρμογής και συνέζησε αρμονικότατα με την Δημοκρατίας σε πολλές χώρες του κόσμου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν καλοί και κακοί Βασιλείς, όπως καλοί και κακοί Ιεράρχες και Στρατηγοί, αλλά και απολυταρχικοί, δικτάτορες Πρόεδροι Δημοκρατίας".
Είχε δίκιο ή όχι; Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος μιλά τονίζοντας την ουσία και όχι την επιφάνεια και την λεπτομέρεια. Μέσα σε 5 σειρές είπε τόσα βασικά και ουσιώδη για τον θεσμό της Βασιλείας.

Δείτε αύριο: Αποκάλυψη: Το όραμα του Κωνσταντίνου για την Ελλάδα

Φωτογραφίες του Βασιλέως Κωνσταντίνου:







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου