Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

1950-2012 Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ... (5)

  Μνημόνιο Καραμανλή
Κων/νος Καραμανλής

  Ο Καραμανλής, μήνες πριν τον θάνατο του Παπάγου, πραγματοποιούσε μυστικές επαφές στα πλαίσια της επιδίωξης του για εξασφάλιση της υποστήριξης των ΗΠΑ για "παραμερισμό του Κυπριακού". Στις 12 Σεπτεμβρίου 1955 έδωσε για μετάφραση στον αντιπρόσωπο της χώρας μας στο ΝΑΤΟ διπλωμάτη Παναγιώτη Πιπινέλη "Μνημόνιο" με σκέψεις του για το έργο της "νέας κυβέρνησης", υποδεικνύοντας για το θέμα της Κύπρου "την καταβολήν προσπαθείας προς εξουδετέρωσιν των αντιδράσεων της κοινής γνώμης προς συμβιβαστικήν λύσιν του". 
  Δεν είναι γνωστό σε ποιους στάλθηκε από τον τότε Υπουργό Δημοσίων Έργων. Του εξασφάλισε, πάντως, την αγγλοαμερικανική εύνοια. Ο ίδιος ο Καραμανλής ποτέ δεν αρνήθηκε την ύπαρξη του μνημονίου δεσμεύσεων, αντιθέτως επιβεβαίωσε την ύπαρξη του!
  Ο σταθμάρχης της CIA στην Αθήνα Άλφρεντ Άλμερ δήλωσε "Εγώ έφτιαξα τον Κώστα". Όμως ο σύμβουλος της Αγγλικής πρεσβείας Α. Λάμπερτ είναι πιο κατατοπιστικός. Με μηνύματά του στο Φόρεϊν Όφις (15/09/1955, 21/03/1956 αντίστοιχα) λέει: "Όπως φαίνεται, οι Αμερικανοί τον προορίζουν για το πρωθυπουργικό αξίωμα" ενώ "Οι Αμερικανοί τον θεωρούν δικό τους άνθρωπο και την κυβέρνηση δική τους". Επίσης απόρρητο έγγραφο του Φόρεϊν Όφις (23-10-1955) αποκαλύπτει: "Η κυβέρνηση Καραμανλή αναζητεί πρόσχημα για να εγκαταλείψει το Κυπριακό' οφείλουμε να τον βοηθήσουμε!".

  Κατά την οκταετία Καραμανλή (1955-1963) συντελείται ένα έργο οικονομικής ανασυγκρότησης. Ωστόσο, αναπτύσσεται η αστυφιλία δηλαδή η μαζική φυγή των ανθρώπων της υπαίθρου στις μεγαλουπόλεις (κυρίως στην πρωτεύουσα) και το πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα προς τις χώρες της Δύσης ή την Αυστραλία. Επίσης, επιτεύχθηκε ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας με την συμφωνία σύνδεσης που υπέγραψε ο Καραμανλής με την ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα)
Γεώργιος Παπανδρέου
  Οι εκλογές του 1961 έμειναν γνωστές ως εκλογές βίας και νοθείας. Ο Καραμανλής, φοβούμενος την απώλεια της εξουσίας και την άνοδο της Αριστεράς (η ΕΔΑ 2ο κόμμα και αξιωματική αντιπολίτευση), καταστρώνει μέσω της ΚΥΠ καλπονοθεία! Το σχέδιο για την επικράτηση Καραμανλή ονομάστηκε "Σχέδιο Περικλής". Ενώ στις τελευταίες εκλογές (του 1958) η ΕΡΕ απέσπασε το 41%, τώρα αποσπά το 50%!  Μετά από σωρεία προσφυγών και ενστάσεων, η Δικαιοσύνη τελικά ακυρώνει, επί συνόλου 9.700 εκλογικών τμημάτων, τις εκλογές σε μόλις 8!

  Ταυτόχρονα, στο χώρο του Κέντρου δημιουργείται ένα κόμμα το οποίο αποτελούνταν από άλλα μικρότερα η Ένωσις Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, γνωστό πολιτικό, πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητος στην απελευθερωμένη από τους Γερμανούς Ελλάδα το 1944. Υπηρέτησε όλες τις πολιτικές παρατάξεις από την Δεξιά μέχρι την Κεντροαριστερά και υπήρξε αντικομμουνιστής.
  Ο Γεώργιος Παπανδρέου κηρύσσει τον "ανένδοτο αγώνα" του οποίου ο τελικός σκοπός ήταν η πρωθυπουργοποίηση του Προέδρου της Ένωσης Κέντρου και ο κύριος στόχος αυτής της εκστρατείας ήταν ο Βασιλιάς! Στις πολιτικές όμως εξελίξεις θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο ο πρωτότοκος γιος του Ανδρέας που ήρθε από τις ΗΠΑ το 1961... Ποιος ήταν όμως ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου;

  Ανδρέας Γ. Παπανδρέου
Ανδρέας Παπανδρέου
  Γιος του Γεωργίου Παπανδρέου και της Λιθουανής Σοφίας Μινέικο ντε Γκουστάμπα. Σπούδασε φιλοσοφία και οικονομία στις ΗΠΑ. Δεν πολέμησε κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, ούτε συμμετείχε στην εθνική Αντίσταση ενώ δεν υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία! Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο "συμμετείχε" ως βοηθός νοσοκόμος στα αμερικανικά νοσοκομεία κατά των κολοβακτηριδίων. Παντρεύτηκε την Χριστίνα Ρασσιά ενώ το 1951, μετά τον χωρισμό τους, την βουλγαροαμερικανίδα με εβραϊκές ρίζες ψυχίατρο Μαργαρίτα Τσαντ, κόρη του Προέδρου των Μαρτύρων του Ιεχωβά των ΗΠΑ. Μαζί της απέκτησε 4 παιδιά τον Τζέφρυ, την Σοφία, τον Νίκο και τον Αντρίκο.
  Καθηγητής σε αμερικανικά πανεπιστήμια και παράλληλα πράκτορας της CIA και της KGB όπως αποδεικνύουν οι φάκελοι CO860614 και AG/87-R0401 της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Πολιτογράφησης και του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αντίστοιχα. Επέστρεψε οικογενειακώς στην Ελλάδα και εκλέχτηκε βουλευτής για πρώτη φορά το 1964 με την Ένωση Κέντρου. Μετείχε στην κυβέρνηση του πατέρα του, Γεωργίου Παπανδρέου, αρχικά ως Υπουργός Προεδρίας και λίγο αργότερα ως αναπληρωτής Υπουργός Συντονισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου