Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

1950-2012 Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ... (4)

                                                1950 - 1964

  Η Ελλάδα του 1950 είναι μία Ελλάδα τραυματισμένη. Δύο πόλεμοι (Ελληνοϊταλικός, Ελληνογερμανικός 1940-41), μία τυραννική τριπλή κατοχή Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων (1941-1944), ένας συμμοριτοπόλεμος (1944-1949). Ο απολογισμός: 600.000 νεκροί.
  Η πολιτική κατάσταση που επικρατεί ασταθής. Εκλογικές αναμετρήσεις και εναλλαγές κυβερνήσεων. Το πολίτευμα της χώρας μας ήταν Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Βασιλιάς της εμφυλιακής και μετεμφυλιακής Ελλάδας ήταν ο Παύλος ο Α΄. Η Ελλάδα ξεκίνησε τον δρόμο της ανασυγκρότησης. Ας σημειωθεί πως το 1952, άρχισε να εφαρμόζεται Νέο Σύνταγμα το οποίο κατοχυρώνει τον κοινοβουλευτικό χαρακτήρα της Βασιλευομένης Δημοκρατίας και τα γυναικεία δικαιώματα (όχι στο σύνολό τους) και απαγορεύει την απεργία των δημοσίων υπαλλήλων.    
   
  Η Ελλάδα στην επιρροή των ΗΠΑ
  Η Ελλάδα από το 1947 τίθεται υπό την επιρροή των ΗΠΑ. Οι δύο ισχυροί πόλοι στο παγκόσμιο γίγνεσθαι ήταν ο πόλος των ΗΠΑ και ο πόλος της Σοβιετικής Ένωσης. Η Ελλάδα σύρθηκε στον πόλο των ΗΠΑ. Εξάλλου, μετά την αιματηρή περιπέτεια που έσυρε το ΚΚΕ (όχι αποκλειστικά με δική του ευθύνη) τα 9/10 του Ελληνικού λαού, ήταν απίστευτο να συμμαχούσε η Ελλάδα με την Σοβιετική Ένωση.
  Τον Φεβρουάριο του 1952 Ελλάδα και Τουρκία γίνονται μέλη του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι μία στρατιωτική αμυντική συμμαχία χωρών της Δύσης που σκοπό έχει την προώθηση εμμέσως των συμφερόντων των ΗΠΑ και την αποτροπή της ένοπλης επίθεσης εναντίον κάποιας χώρας-μέλους από άλλες.

  Οι δραστηριότητες της CIA στην Ελλάδα
Έμβλημα της CIA
  Στις αρχές του 1950, έφτασε στην Αθήνα ο πρώτος σταθμάρχης-πράκτορας της CIA. Ο Ελληνοαμερικανός Τομ Καραμεσίνης. Ο Τομ Καραμεσίνης, πριν έρθει στην Αθήνα, είχε φροντίσει να διοριστεί διοικητής του ΙΚΑ (ένας Αμερικανός πολίτης). Τοποθέτησε πράκτορες του δίπλα σε πολιτικούς, στους Βασιλείς και σε επιχειρηματίες, καθώς και στην Αστυνομία! Ήταν αυτός που διαμόρφωσε την Ελληνική Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών (τότε ΚΥΠ τώρα ΕΥΠ), η οποία ήταν μία υπηρεσία χωρίς πραγματική εξουσία, αφού σταθμάρχες της CIA είχαν χρησιμοποιήσει υπαλλήλους της ως πληροφοριοδότες για την πάταξη του Κομμουνισμού. Η ΚΥΠ  ιδρύθηκε τον Μάιο του 1953.
  Οι πράκτορες της CIA είχαν βασική αποστολή τη συλλογή πληροφοριών από τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τη Γιουγκοσλαβία και την αντιμετώπιση των σοβιετικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Η αμερικανική υπηρεσία συνεργαζόταν στενά με τις ελληνικές αρχές ασφαλείας για την παρακολούθηση και την εξάρθρωση κομμουνιστικών οργανώσεων.
  Οι υπάλληλοι της CIA αναμειγνύονταν σε όλους τους τομείς της αθηναϊκής ζωής, με αποτέλεσμα να προκαλούν πολλές φορές τις αντιδράσεις των διπλωματών. Η φτώχεια που επικρατούσε στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1950 επέτρεπε στους πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας να αποκτούν με σχετική ευκολία πληροφοριοδότες σε διάφορες κρατικές ή και στρατιωτικές υπηρεσίες.
  Η CIA έχει αναλάβει την ευθύνη για τη συνεργασία με τα ΛΟΚ (Λόχοι Ορεινών Καταδρομών) καθώς και με τα TEA (Τάγματα Εθνικής Ασφαλείας), που εθεωρούντο ιδιαίτερα αφοσιωμένα στο παλάτι. Η σχέση της CIA με τα ΛΟΚ και τα ΤΕΑ εγκαινιάστηκε το 1951.

  Τον Νοέμβριο του 1952 τις εκλογές κερδίζει με μεγάλη πλειοψηφία ο Ελληνικός Συναγερμός του πρώην Στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου, ο οποίος ξεκινά ένα ανορθωτικό έργο στην Ελλάδα όσον αφορά την οικονομία, τα δημόσια έργα και την έννομη τάξη και ασφάλεια. Το παλάτι ωστόσο δεν ήθελε στην αρχή την εμπλοκή του Παπάγου με τα πολιτικά ζητήματα φοβούμενο μην εξελιχθεί σε δικτάτορα τύπου του Ισπανού Φρανθίσκο Φράνκο.
Αλέξανδρος Παπάγος
  Τον Απρίλιο του 1955 ξεκινά ο ένοπλος αγώνας της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους. Ο Παπάγος όχι μόνο είχε στηρίξει τον αγώνα των ελληνοκυπρίων αλλά είχε προσφύγει τον Σεπτέμβριο του 1954 στον ΟΗΕ για τον Κυπριακό. Οι Άγγλοι σε αντίποινα, υποκινούν τον Σεπτέμβριο του 1955 τον τουρκικό όχλο κατά του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος  ξεκληρίζεται. Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες οργανώνουν την δολοφονία του Παπάγου και τον επόμενο μήνα ο Παπάγος δολοφονείται δηλητηριασμένος με αρσενικό και ο Βασιλιάς Παύλος επιλέγει τον Στέφανο Στεφανόπουλο, κατόπιν όμως πιέσεως του σταθμάρχη της CIA Άλφερντ τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, πολιτικό από τις Σέρρες, γνωστό από την θητεία του σαν Υπουργός Δημοσίων Έργων στην κυβέρνηση Παπάγου και υψηλόβαθμος μασόνος της "Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος". Η επιλογή του ήταν προαποφασισμένη από τις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 1949 και στόχευε στην ανανέωση του πολιτικού σκηνικού (αποκαλυπτικό έγγραφο πατήστε εδώ: ΕΓΓΡΑΦΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 1949).
  Τον Οκτώβριο του 1955, ο Καραμανλής ορκίζεται πρωθυπουργός και τον Ιανουάριο του 1955 ιδρύει νέο κόμμα την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ). Στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 1956, ο Καραμανλής, με το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα κέρδισε 165 έδρες με 45,38% ενώ ο "αντικαραμανλικός" συνασπισμός (Ηνωμένη Αντιπολίτευσις) μόλις 132 με 48,15%!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου