Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

1950-2012 Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ... (11)

  Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1952, ο Ανώτατος Άρχοντας όφειλε να αναζητήσει άλλη ή άλλες λύσεις από την Βουλή. Κάλεσε άμεσα τον φιλοβασιλικό Πρόεδρο της Βουλής Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα να ορκιστεί πρωθυπουργός. Έτσι και έγινε.

  Στην Αθήνα ξεσπούν πρωτοφανείς οχλοκρατικές απεργίες, πορείες και διαδηλώσεις οικοδόμων και δημοσίων υπαλλήλων υποκινούμενες από τους Παπανδρέου (πατέρας, γιος) και από την ΕΔΑ. Κατά την διάρκειά τους σημειώθηκαν φωτιές σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας και αποσπάσεις πλακών από τα πεζοδρόμια. Μάλιστα η CIA δολοφόνησε και φοιτητή! Τον 25χρονο  Σωτήρη Πέτρουλα. Ο ειδικός εκτελεστής ήταν ντυμένος με αστυνομική στολή και δεν καταδικάστηκε ποτέ για την πράξη του. Συνέπειες των διαδηλώσεων: εξασθένιση της κρατικής μηχανής, ανακοπή του τουριστικού ρεύματος και στο χείλος ενός εμφυλίου πολέμου.
  Ο Παπανδρέου απαγόρευσε στους βουλευτές του να επισκέπτονται τον Βασιλιά! Όμως, ορισμένοι ανάμεσά τους οι Ηλίας Τσιριμώκος, Γ. Αθανασιάδης-Νόβας, Στέφανος Στεφανόπουλος, Κων/νος Μητσοτάκης, συνολικά 25 βουλευτές. Έτσι από 171 βουλευτές η Ένωση Κέντρου έφτασε στους 146.
  Η κυβέρνηση Νόβα δεν παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή και έχουμε διαδοχικές κυβερνήσεις (Τσιριμώκου Αύγουστος 1965, Σ. Στεφανόπουλου Σεπτέμβριος 1965-Δεκέμβριος 1966, Ι. Παρασκευόπουλου Δεκέμβριος 1966-Απρίλιος 1967).
  Την περίοδο 1965-1967 στην Ελλάδα έχουμε εθνική κρίση. Στα μέσα-τέλη του 1966 έγινε προσπάθεια κατευνασμού μεταξύ Βασιλιά και Γ. Παπανδρέου. Ωστόσο η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού είχε απαξιώσει το τότε πολιτικό σύστημα, γεγονός που μαρτυρεί την χρεοκοπία του. Στο τέλος θα αποφασιστούν εκλογές για τις 28 Μαΐου 1967. Όμως το μέλλον θα διαγραφεί με προετοιμασία 4 κινημάτων...

  Τα 4 πραξικοπήματα
  Στην Ελλάδα του 1967 προπαρασκευάζονται 4 κινήματα. α) των Στρατηγών, β) των Συνταγματαρχών, γ) του ΑΣΠΙΔΑ-κομμουνιστών και δ) του αυτοεξόριστου στο Παρίσι Κων/νου Καραμανλή.
  Οι Αμερικανοί είχαν δρομολογήσει με τις NSA, DIA και CIA τις παρασκηνιακές τους ραδιουργίες, που στόχευαν στην επέκταση και ελεύθερη χρήση των βάσεων τους στην χώρα μας, στην απόκτηση ετεροδικίας και στην εγκατάσταση πυραύλων μέσω βεληνεκούς στην Βόρεια Ελλάδα. Οι ενέργειες γίνονταν πίσω από την πλάτη του Βασιλιά, προς την κατεύθυνση του Αρχηγού του ΓΕΣ Γρηγορίου Σπαντιδάκη (CIA) ή των Συνταγματαρχών υπό τον Γεώργιο Παπαδόπουλο (NSA και DIA). Τέλος, παραμέρισαν τους Συνταγματάρχες και επέλεξαν τους Στρατηγούς ή τον Καραμανλή.
  Στις αρχές Ιανουαρίου του 1967, πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι σύμβουλοι του Προέδρου Ρασκ και Ρος καθώς και οι διευθυντές των CIA, DIA, NSA με τον Τζόνσον ο οποίος δίνει το πράσινο φως για στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα.

α) Πραξικόπημα Καραμανλή
  Τον Φεβρουάριο του 1967, ο Καραμανλής ζήτησε από τον πρώην Στρατιωτικό Αρχηγό του ΝΑΤΟ Πτέραρχο Λάρι Νόρσταντ να μεσολαβήσει στην κυβέρνηση του Τζόνσον (ΗΠΑ) ώστε να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους για ένα πραξικόπημα στην Ελλάδα στην διάρκεια της άνοιξης με δικαίωμα δικτατορίας ενός εξαμήνου τουλάχιστον! Μάλιστα σκόπευε να χρησιμοποιήσει τα άρματα μάχης κατά τα τέλη Μαρτίου του 1967. Έτσι δινόταν η ευκαιρία στον Καραμανλή να κυβερνήσει ξανά και χωρίς αντιπολίτευση. Την αλήθεια του γεγονότος υποστηρίζει ο ίδιος ο Νόρσταντ και ο βιογράφος του Καραμανλή αναφέρει το συγκεκριμένο συμβάν.
  Ωστόσο, οι Αμερικανοί θα εκπλαγούν δυσάρεστα όταν κάποιοι Συνταγματάρχες τους χάλασαν τα σχέδια...   

  β) Πραξικόπημα ΑΣΠΙΔΑ-κομμουνιστών
  "Δέν δυνάμεθα νὰ προχωρήσωμεν πρὸς κλογάς, διότι ξήντα χιλιάδες (60.000) κυνηγετικά ὅπλα εὑρίσκονται εἰς χείρας τῶν κομμουνιστῶν, οίτινες ἐτοιμάζονται νὰ ἐπιτεθούν, ἐαν ἡ κυβέρνησις που θὰ προκύψῃ δέν θὰ εἶναι ἀριστερή." (Πρακτικά Συμβουλίου του Στέμματος Φεβρουαρίου-Μαρτίου 1967).
  Ο τότε Νομάρχης Έβρου είχε αδελφό λοχαγό στον κομμουνιστικό βουλγαρικό στρατό ο οποίος του εκμυστηρεύθηκε πως: "Υπάρχει πλήθος κομμουνιστών που περιμένει να εισβάλλει στην Ελλάδα από τα σύνορα Έβρου-Βουλγαρίας μετά τις εκλογές της 28ης Μαΐου για να βοηθήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου". Η ασταθής αυτή περίοδος έδωσε την ευκαιρία στους κομμουνιστές να εξοπλιστούν ενώ είχαν ανακαλυφθεί δολιοφθορές σε στρατιωτικές μονάδες. Κύριο σύνθημα ΑΣΠΙΔΑ-ΚΚΕ δια της ΕΔΑ ήταν "Απόρθητα Φρούρια-Δεν περνάει ο φασισμός".
  Αρχηγός του πραξικοπήματος αυτού ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος δηλώνει πως μετά τις εκλογές και την νίκη του πατέρα του θα ορκίσει κυβέρνηση στην πλατεία Συντάγματος χωρίς την παρουσία και έγκριση του Κωνσταντίνου ενώ υποστηρίζει πως αν νικήσει η ΕΡΕ θα έχει γίνει βία και νοθεία. (Δηλώσεις Α. Παπανδρέου εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 22/02/1967).
  Τα σχέδια τους όμως θα ανατρέψουν οι Συνταγματάρχες. Εξάλλου και οι ΗΠΑ ήθελαν την Ελλάδα οπωσδήποτε στο ΝΑΤΟ και δεν θα επέτρεπαν μία παρόμοια εξέλιξη.

  γ) Πραξικόπημα Στρατηγών
  Οι Στρατηγοί ήταν οι εκλεκτοί της CIA. Αρχηγός του κινήματος ο αρχηγός του ΓΕΣ Γ. Σπαντιδάκης. Το σχέδιο τους προέβλεπε επιβολή προσωρινού στρατιωτικού καθεστώτος εξ ονόματος του Βασιλέως. Ο Σπαντιδάκης το υπόσχεται στην CIA, αλλά δεν τολμά να "πλησιάσει" τον Κωνσταντίνο για να ζητήσει την έγκρισή του. Σκοπός τους η αποτροπή κομμουνιστικής επιβολής και η εξασφάλιση μαζικού και άνετου ανεφοδιασμού με πολεμικό υλικό για το Ισραήλ (κατά την αναμενόμενη και προγραμματισμένη για τον Ιούνιο του 1967 εξόρμησή του κατά της Αιγύπτου) από ελληνικές βάσεις. Η τελευταία εντολή προήλθε από την Λέσχη Μπίλντεμπεργκ και την DIA. Σε περίπτωση που ο Βασιλιάς είχε δώσει την έγκρισή του ο Σπαντιδάκης θα είχε ήδη εγκαταστήσει το καθεστώς του στα τέλη Μαρτίου 1967.

  δ) Πραξικόπημα Συνταγματαρχών
Παττακός, Παπαδόπουλος, Μακαρέζος (από αριστερά προς δεξιά)
  Οι Συνταγματάρχες είχαν διασυνδέσεις με την DIA και την NSA, οι οποίες ενώ ήταν υπέρ της λύσης Συνταγματαρχών στο τέλος τους παρέκαμψαν. Οι αρχηγοί του κινήματος είναι 3: Οι συνταγματάρχες Γεώργιος Παπαδόπουλος και Νικόλαος Μακαρέζος και ο ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός. Το κίνημα τους το ετοίμαζαν από τις αρχές του 1966. Και οι τρεις είχαν καίρια πόστα: ο Παπαδόπουλος στο 3ο Επιτελικό Γραφείο του ΓΕΣ (μεταθέσεις), ο Μακαρέζος κλαδάρχης του Β΄ Κλάδου Ασφαλείας της ΚΥΠ και ο Παττακός διοικητής των τεθωρακισμένων στο Γουδί. Επίσης ο τελευταίος φέρεται πως ήταν μέλος μασονικής στοάς τα έτη 1952-1962 φθάνοντας στο 27ο βαθμό!

  Η αμφιταλάντευση του Κωνσταντίνου
  Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Βασιλέως Κωνσταντίνου ήταν η δημοκρατική παιδεία και το ήθος του. Πιστός στο γράμμα του Συντάγματος και των Νόμων δεν παρεξέκλινε ουδέποτε. Περί τα τέλη Μαρτίου 1967 σκεφτόταν μία εκτροπή για την απομάκρυνση των Παπανδρέου με βαριά καρδιά. Αν αναγκαζόταν σε μία παρόμοια κίνηση ήθελε την συγκατάθεση των ΗΠΑ. Φυσικά, οι Αμερικανοί δεν ήθελαν να το ακούν αυτό γιατί προστάτευαν τον Ανδρέα. Δεν ήθελαν τον Κωνσταντίνο και μέσω του Ανδρέα θα καταργούσαν την βασιλεία από την Ελλάδα.
  Ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, για τον Βασιλιά κίνηση πολιτικού ελιγμού που θα έσπαζε την δύναμη των Παπανδρέου. Την ίδια μέρα ο Παπανδρέου κάνει κωλοτούμπα και παίρνει πίσω την πρόταση του. Ο Κωνσταντίνος, μετά από σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, διορίζει τον Κανελλόπουλο πρωθυπουργό με την ελπίδα της εκτόνωσης της δύναμης Παπανδρέου. Πρότεινε μετεκλογική συνεργασία ΕΡΕ-ΕΚ για να συναντήσει πάλι την άρνηση τους. Ίστατη του προσπάθεια ήταν όταν περί τα μέσα του Απριλίου προσπάθησε για αναβολή των εκλογών στις αρχές του 1968. Ο Ανδρέας του θόλωσε το μυαλό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου