Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

1950-2012 Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ... (10)

                                               1964 - 1974

  Κατά την δεκαετία η Ελλάδα θα σημαδευθεί από μία πολιτική αστάθεια που θα λάβει διαστάσεις εθνικής κρίσης, δύο στρατιωτικά πραξικοπήματα, την κυπριακή τραγωδία, την κατάργηση της βασιλείας που θα οδηγήσει την χώρα σε νέες τραγωδίες (Κύπρος) οι οποίες θα φέρουν νέες εξελίξεις...

  Ο ιδιοκτήτης & Πρόεδρος της πολυεθνικής ΙΤΤ Χάρολντ Τζενήν προετοίμασε το τον δρόμο προς την 21η Απριλίου εφαρμόζοντας το "Σχέδιο Προσέγγιση" που προέβλεπε: την αποστασία, διαφθορά και καταρράκωση των Ελλήνων πολιτικών". Επιτυγχάνοντας το αποτέλεσμα αυτό, η Ελλάδα θα έμπαινε μέσα σε ταραγμένη περίοδο πλήρη αδιεξόδων και μετά θα επενέβαιναν τα καρτέλ συνασπισμένα (που επιδίωκαν άμεση κατάργηση της βασιλείας από την Ελλάδα) για να επιβάλλουν δικτατορία. Η δικτατορία που θα επιβαλλόταν από μία ομάδα αξιωματικών, που ο καθένας ξεχωριστά θα υπάκουε στο κάθε καρτέλ που τον διόρισε, ενώ ταυτόχρονα, όλοι μαζί (οι κινηματίες) θα οδηγούσαν την χώρα εκεί ακριβώς που τα καρτέλ επιθυμούσαν. Την αρχή έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου ο οποίος υπάκουσε στο σχέδιο λόγω των δεσμεύσεων που έδωσε στις ΗΠΑ... Μάλιστα ο ίδιος με τον Κ. Μητσοτάκη πήραν μαζί 50.000.000 δολάρια για τον σκοπό αυτό! 

  Κατά την 17μηνη θητεία του, ο Γ. Παπανδρέου κατάργησε κάποια αυταρχικά μέτρα εις βάρος της αριστεράς (ωστόσο δεν δέχθηκε την πρόταση του Κωνσταντίνου για νομιμοποίηση του ΚΚΕ) και επιχείρησε καίριες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας.
  Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος είχε παντρευτεί την πριγκίπισσα της Δανίας Άννα-Μαρία (Σεπτέμβριος 1964) με την οποία έκαναν μία κόρη: την Αλεξία.
Βασιλεύς Κων/νος & Γ. Παπανδρέου
  Τον Ιούνιο του 1965 ξεσπά πολιτική κρίση όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου το "θάψιμο" της υπόθεσης ΑΣΠΙΔΑ (δια των επιχειρουμένων αλλαγών που ήθελε να πραγματοποιήσει στο στρατιωτικό κατεστημένο) που είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις με τον γιο του να εμπλέκεται άμεσα σ΄ αυτήν αφού είναι ο δημιουργός της.
  Το πολίτευμα δεν λειτουργούσε εύρυθμα. Ο πρωθυπουργός δεν επισκέφθηκε τον Βασιλιά μήνες (ενώ προβλεπόταν η ανά μήνα επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Ανώτατο Άρχοντα), υποκινούσε απεργίες και ενθάρρυνε έτσι τον εξοπλισμό διαφόρων κομμουνιστικών στοιχείων. Επίσης, είχαν ανακαλυφθεί δολιοφθορές σε στρατιωτικές μονάδες και οι τομείς της κρατικής μηχανής είχαν εξασθενίσει.
  Ο Γ. Παπανδρέου σχεδίαζε την αντικατάσταση του τότε Υπουργού Εθνικής Αμύνης Πέτρου Γαρουφαλιά και του τότε αρχηγού ΓΕΣ Ι. Γεννηματά καθώς και το θάψιμο του ΑΣΠΙΔΑ. Ο Κωνσταντίνος αρνείται ο πρωθυπουργός αξιώνει την ανάληψη του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης από τον ίδιο. Ο Κωνσταντίνος του προτείνει να αναλάβει οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της Ένωσης Κέντρου το νευραλγικό αυτό υπουργείο ή να μεταφερθούν οι ανακρίσεις για τον ΑΣΠΙΔΑ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να αναλάβει το επίμαχο υπουργείο ο πρωθυπουργός. Ο Παπανδρέου αρνείται και σε συνάντηση με τον γιο του τον θεωρεί  υπεύθυνο για την ουσιαστική κατάργηση της τάξης. Για να πάρει την απάντηση από τον Ανδρέα: "Όσα γίνονται είναι αναγκαία ως μοχλός πίεσης για να υποχρεωθεί ο βασιλιάς σε υποχώρηση".

  CIA και Παπανδρέου
  Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο άνθρωπος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ. Ήταν το όργανό τους για διασάλευση της έννομης τάξης στην χώρα και σε έσχατη περίπτωση για πολιτειακή εκτροπή. Ωστόσο, ήταν κατά της παραμονής των Παπανδρέου στην εξουσία. Ο Νόρμπερτ Άνσουτς "οργίαζε" υπέρ πατέρα και γιου. Η αλλαγή της στάσης οφειλόταν στην επιθυμία της CIA και Στέητ Ντιμπάρτμεντ να τα έχουν καλά μαζί τους, για την περίπτωση που τελικά επικρατούσαν εκείνοι.
  Όταν το παιχνίδι χάθηκε, μέλη της αμερικανικής πρεσβείας δωροδοκούσαν βουλευτές της Ένωσης Κέντρου για να καταψηφίσουν την κυβέρνηση Νόβα ενώ η έγνοια τους κατά το κίνημα της 21ης Απριλίου ήταν αν οι επίορκοι αξιωματικοί ήταν κατά του ΝΑΤΟ και να μην πάθει τίποτα ο Ανδρέας Παπανδρέου!

  Ο Κωνσταντίνος επιστρέφει από την Κέρκυρα στην Αθήνα για συνδιαλλαγή. Οκτώ από τα έντεκα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Κέντρου σύστησαν στον Παπανδρέου να μην εξωθήσει τα πράγματα στα άκρα και να συμβιβαστεί με τον Βασιλιά. Ο Παπανδρέου, κατά την συνάντησή με τον Κωνσταντίνο στάθηκε ανυποχώρητος να αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Ο Βασιλιάς αρνήθηκε και ο Παπανδρέου παραιτήθηκε (η παραίτησή του έγινε αποδεκτή), χωρίς να εισηγηθεί την διάλυση της Βουλής και την διεξαγωγή εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου