Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

MHNYMA TOY ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ


Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος και ο Πρίγκιπας Νικόλαος επισκέφθηκαν την Θεσσαλονίκη στα πλαίσια των εορτασμών της επετείου των 100 ετών από την απελευθέρωση της. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός το οποίο συνδέεται άμεσα με την Ελληνική Βασιλική Οικογένεια, καθώς ο τότε Διάδοχος του Ελληνικού Θρόνου και μετέπειτα Βασιλεύς Κωνσταντίνος Α' ηγούνταν του Ελληνικού Στρατού κατά την διάρκεια των δύο Βαλκανικών Πολέμων και μετείχε των διαπραγματεύσεων για την παράδοση της πόλης.
Κατά την σύντομη παραμονή τους, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος και ο Πρίγκιπας Νικόλαος, παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου ετελέσθη τρισάγιο στη μνήμη των προγόνων τους, αειμνήστων Βασιλέων Γεωργίου Α' και Κωνσταντίνου Α', και μετείχαν του προσκυνήματος της ιερής εικόνας της Θεοτόκου, «Άξιον Εστί».
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, επισκέφτηκαν την «Έκθεση Κειμηλίων Θεσσαλονίκης 1912-1913 – Τα κειμήλια της απελευθέρωσης», στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου μεταξύ άλλων εκτίθενται αντικείμενα του Βασιλέως Γεωργίου Α' και του Βασιλέως Κωνσταντίνου Α'.

Με αφορμή την επίσκεψή που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος θέλησε να αποστείλει το ακόλουθο μήνυμα:
«Χαιρετίζω με ιδιαίτερη συγκίνηση και υπερηφάνεια, την επέτειο των 100 ετών από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, η ιστορία της οποίας είναι έντονα συνυφασμένη με την ιστορία της Οικογενείας μου.
Στην Θεσσαλονίκη, η οποία ανέκαθεν αποτελούσε σημείο συνάντησης και συνύπαρξης έτερων πολιτισμών και δημοκρατικών ιδεών και λειτουργεί έως σήμερα, ως παράδειγμα της ορθής πραγμάτωσης των ιδεωδών της δημοκρατίας και της ελευθερίας τιμήσαμε δυο από τις πιο σημαντικές επετείους: την απελευθέρωση της πόλης και το ιστορικό 'Όχι', το οποίο από κοινού φώναξαν λαός, βασιλιάς και πολιτική ηγεσία.
Διαχρονικά, οι Έλληνες αντιμετωπίσαμε και ανταπεξήλθαμε σε δύσκολες ιστορικές καταστάσεις. Σήμερα, εν τω μέσω μιας ακόμα ιστορικής κρίσης, διαφαίνεται πως ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε, είναι να παραμείνουμε εξίσου ενωμένοι και αλληλέγγυοι, διατηρώντας τις αξίες και τα ιδανικά που έχουμε από τις καταβολές μας. Η θύμηση της σπουδαίας νίκης, αλλά και των μαχών που προηγήθησαν και που ακολούθησαν, από έναν στρατό που διέθετε ένα μόνον όπλο -την ελληνική ψυχή-, μας δίνει την ελπίδα και την σιγουριά, ότι με το ίδιο όπλο μπορούμε να ξεκινήσουμε μια ακόμα νικηφόρα εκατονταετηρίδα.»

Κωνσταντίνος Β.

Από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Βασιλικής Οικογενείας: 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου