Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 1965


  Τον Ιούνιο του 1965 ξεσπά πολιτική κρίση όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου επιχειρήσει αλλαγές στο στρατιωτικό κατεστημένο και το "θάψιμο" της υπόθεσης ΑΣΠΙΔΑ που είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις με τον γιο του να εμπλέκεται άμεσα σ΄ αυτήν αφού είναι ο δημιουργός της. 
   Το πολίτευμα δεν λειτουργούσε εύρυθμα. Ο πρωθυπουργός δεν επισκέφθηκε τον Βασιλιά μήνες (ενώ προβλεπόταν η ανά μήνα επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Ανώτατο Άρχοντα), υποκινούσε απεργίες και ενθάρρυνε τον εξοπλισμό διαφόρων κομμουνιστικών στοιχείων. Επίσης, είχαν ανακαλυφθεί δολιοφθορές σε στρατιωτικές μονάδες και οι τομείς της κρατικής μηχανής είχαν εξασθενίσει.

Οι "αλλαγές" Παπανδρέου και οι "επιστολές"
  Ο Γ. Παπανδρέου σχεδίαζε την αντικατάσταση του τότε Υπουργού Εθνικής Αμύνης Πέτρου Γαρουφαλιά και του τότε αρχηγού ΓΕΣ Ι. Γεννηματά καθώς και το θάψιμο του ΑΣΠΙΔΑ. Ο Κωνσταντίνος αρνείται ο πρωθυπουργός αξιώνει την ανάληψη του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης από τον ίδιο. Ο Κωνσταντίνος του προτείνει να αναλάβει οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της Ένωσης Κέντρου το νευραλγικό αυτό υπουργείο ή να μεταφερθούν οι ανακρίσεις για τον ΑΣΠΙΔΑ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Παπανδρέου αρνείται και αποστασιοποιείται και ο Βασιλιάς, μετά από προτροπή του πολιτικού συμβούλου Κων/νου Χοϊδά, καταφεύγει στην έσχατη λύση των επιστολών των οποίων συντάκτης είναι ο Χοϊδάς. Εξαιρετικά αυστηρές επιστολές αλλά αντικατόπτριζαν την αλήθεια!
  Ας σημειωθεί πως ο Κωνσταντίνος τον Σεπτέμβριο του 1964 παντρεύτηκε την Δανή πριγκίπισσα Άννα-Μαρία. Τον Ιούλιο του 1965 αποκτούν το πρώτο τους παιδί την Αλεξία. Οι Βασιλείς βρίσκονταν στην Κέρκυρα. Εκεί τους επισκέφθηκε ο Παπανδρέου, ο οποίος επέμενε για ανάληψη από τον ίδιο του Υπουργείου Εθ. Αμύνης και ο Κωνσταντίνος του απάντησε: "Η ουσία του προβλήματος είναι ότι κατά την άποψή μου δεν είναι επιτρεπτό να βρίσκεται ένας πατέρας επικεφαλής του ανακριτικού έργου, από το οποίο είναι ενδεχόμενο να προκύψει υποχρέωση άσκησης ποινικής δίωξης κατά του ίδιου του γιου".
  Γυρίζοντας στην Αθήνα, ο Παπανδρέου βρέθηκε μπροστά σε οχλοκρατικές εκδηλώσεις θεωρεί τον Ανδρέα υπεύθυνο για την ουσιαστική κατάργηση της τάξης. Για να πάρει την απάντηση: "Όσα γίνονται είναι αναγκαία ως μοχλός πίεσης για να υποχρεωθεί ο βασιλιάς σε υποχώρηση".

CIA και Παπανδρέου
  Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο άνθρωπος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ. Ήταν το όργανό τους για διασάλευση της έννομης τάξης στην χώρα και σε έσχατη περίπτωση για πολιτειακή εκτροπή. Ωστόσο, ήταν κατά της παραμονής των Παπανδρέου στην εξουσία. Ο Νόρμπερτ Άνσουτς "οργίαζε" υπέρ πατέρα και γιου. Η αλλαγή της στάσης οφειλόταν στην επιθυμία της CIA και Στέητ Ντιμπάρτμεντ να τα έχουν καλά μαζί τους, για την περίπτωση που τελικά επικρατούσαν εκείνοι.
  Όταν το παιχνίδι χάθηκε, μέλη της αμερικανικής πρεσβείας δωροδοκούσαν βουλευτές της Ένωσης Κέντρου για να καταψηφίσουν την κυβέρνηση Νόβα ενώ η έγνοια τους κατά το κίνημα της 21ης Απριλίου ήταν αν οι επίορκοι αξιωματικοί ήταν κατά του ΝΑΤΟ και να μην πάθει τίποτα ο Ανδρέας Παπανδρέου!

Η παραίτηση Παπανδρέου
  Ο Κωνσταντίνος επιστρέφει από την Κέρκυρα στην Αθήνα για συνδιαλλαγή. Οκτώ από τα έντεκα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Κέντρου σύστησαν στον Παπανδρέου να μην εξωθήσει τα πράγματα στα άκρα και να συμβιβαστεί με τον Βασιλιά. Ο Παπανδρέου, κατά την συνάντησή με τον Κωνσταντίνο στάθηκε ανυποχώρητος να αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Ο Βασιλιάς αρνήθηκε και ο Παπανδρέου παραιτήθηκε (η παραίτησή του έγινε αποδεκτή), χωρίς να εισηγηθεί την διάλυση της Βουλής και την διεξαγωγή εκλογών. Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1952, ο Ανώτατος Άρχοντας όφειλε να αναζητήσει άλλη ή άλλες λύσεις από την Βουλή. Κάλεσε άμεσα τον φιλοβασιλικό Πρόεδρο της Βουλής Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα να ορκιστεί πρωθυπουργός. Έτσι και έγινε.
  Στην Αθήνα ξεσπούν πρωτοφανείς οχλοκρατικές απεργίες, πορείες και διαδηλώσεις οικοδόμων και δημοσίων υπαλλήλων υποκινούμενες από τους Παπανδρέου (πατέρας, γιος) και από την ΕΔΑ. Κατά την διάρκειά τους σημειώθηκαν φωτιές σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας και αποσπάσεις πλακών από τα πεζοδρόμια. Μάλιστα υπήρξε και νεκρός: ο 25χρονος αριστερός φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας. 

Συνέπειες των διαδηλώσεων: εξασθένιση της κρατικής μηχανής, ανακοπή του τουριστικού ρεύματος και στο χείλος ενός εμφυλίου πολέμου.

Ο Βασιλιάς απέλυσε τον Παπανδρέου, το πραξικόπημα του 1965 λένε, γνωρίζοντας πως ψεύδονται, οι ανιστόρητοι που λένε επίσης και το μαθαίνουν και τα παιδιά στο σχολείο ότι ο ΑΣΠΙΔΑ ήταν μία φούσκα. Όχι μόνο δεν ήταν φούσκα ήταν μία αμερικανοκίνητη παραστρατιωτική οργάνωση για προώθηση αξιωματικών του πετρελαϊκού καρτέλ και της NSA και για παραγκωνισμό των βασιλοφρόνων και των αγγλόφιλων. Ουσιαστικός δημιουργός και "προτροπός" ήταν ο κορυφαίος πράκτορας της CIA Φρανκ Καρλούτσι.

ΤΕΛΟΣ! ΟΛΑ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΟ ΦΩΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου