Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ 1935

Οι πρωτεργάτες της Αβασίλευτης καταστροφής
Κατά την διάρκεια της Α΄ Αβασίλευτου Δημοκρατίας στην Ελλάδα (1924-1935) συνέβησαν πολλά γεγονότα. Μία συνεχής πολιτική αστάθεια, 29 κινήματα, αντικινήματα και δικτατορίες και μία πτώχευση. Εκεί ως συνήθως οδηγεί, καταλήγει μία Αβασίλευτη "Δημοκρατία" την Ελλάδα.
Θα κάνουμε ένα ειδικό αφιέρωμα στο πραξικόπημα του Μαρτίου του 1935.

Πραξικόπημα Μαρτίου 1933
Στις 5 Μαρτίου 1933 η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού ψήφισε το μετριοπαθές φιλοβασιλικό Λαϊκό κόμμα. Στις 6 Μαρτίου του ίδιου έτους Βενιζέλος και Πλαστήρας ετοίμασαν πραξικόπημα, ασεβόμενοι την μόλις εκδηλωθείσα θέληση του Ελληνικού λαού, πραγματοποίησαν πραξικόπημα. Όμως ο λαός ξεσηκώθηκε εναντίον τους, έτσι το εξουσιόλαγνό τους κίνημα απέτυχε παταγωδώς.

Πραξικόπημα του Μαρτίου 1935
Μετά από 2 χρόνια, ο εθνάρχης και τα τσιράκια του ετοίμασαν νέο πραξικόπημα. Όλοι γνωρίζουν, και οι δικοί του, πως αυτός είναι επικεφαλής.
Χρηματοδότες: οι ιταλικές μουσολινικές μυστικές υπηρεσίες δια του προξένου τους στα Χανιά, ο μεγαλοεπιχειρηματίας Στ. Πιστολάκης και οι αδελφοί Φιξ. Δεν αποκλείεται και κάποιος σιωνιστής υπερτραπεζίτης.
Αξιωματικοί που συμμετείχαν: Παπούλας, Μερεντίνης, Καμμένος, Κοιμήσης, Σαράφης (ο γνωστός), Δεμέστιχας, Βούλγαρης, Φωκάς, Κατσώτας, Τούμπας κλπ.
Πολιτικοί που συμμετείχαν: Παπαναστασίου (ε καλά), Κοθρής, Καφαντάρης, Γονατάς, Σοφούλης, Μπουρδάρας, Βερνίκος, Ιασωνίδης κλπ.

Οι ενέργειες των κινηματιών
Τις πρώτες ώρες της 1ης Μαρτίου 1935 εκδηλώθηκε η πρώτη ανταρσία. Οι Δεμέστιχας & Κολιαλέξης έγιναν κύριοι του στόλου και απείλησαν με κανονιοβολισμό την Αθήνα! Το Δ΄ Σώμα Στρατού καθώς και οι μονάδες της Κοζάνης, Βέροιας, Λάρισας, Σερρών, Δράμας, Κομοτηνής και Ξάνθης στασιαστούν. Στις 4 τελευταίες πόλεις καθώς και στην Καβάλα οι κινηματίες επικράτησαν και άδειασαν τα ταμεία δημοσίου και τραπεζών.
Ο Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού στην Θεσσαλονίκη κατέστειλε την ανταρσία και συνέλαβε τους   συνωμότες. Η Κρήτη υποστηρίζει τον πραξικοπηματία Βενιζέλο ενώ η Πελοπόννησος παραμένει πιστή στην νόμιμη κυβέρνηση Τσαλδάρη.

Η αντίδραση λαού και κυβέρνησης και καταστολή του κινήματος
Ο λαός αντέδρασε με ορμή, οργή και αγανάκτηση και με στάση μουδιασμένη, πελαγωμένη & σαστισμένη προσέφερε την συμπαράσταση του στην κυβέρνηση. Ο Μεταξάς έθεσε τις υπηρεσίες στην διάθεση του Τσαλδάρη, ορκίστηκε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και εισηγήθηκε κήρυξη στρατιωτικού νόμου και σύλληψη των συνεργατών του Βενιζέλου.
Στην Αθήνα κατεστάλη η ανταρσία ως εξής: Νομιμόφρονα στρατιωτικά τμήματα επιτέθηκαν και κατέλαβαν τους στρατώνες στο Σύνταγμα Μακρυγιάννη και έπειτα την Σχολή Ευελπίδων.
Ο Κονδύλης έσπευσε στην Μακεδονία για την καταστολή του πραξικοπήματος (και το πέτυχε) ενώ ο νέος Υπουργός Ναυτικών Σ. Δούσμανης κινητοποίησε κάποια αχρηστευμένα αντιτορπιλικά και καταδίωξε τους εν θαλάσση κινηματίες και τους συνέλαβε.
Ο Βενιζέλος διέφυγε στις 11 Μαρτίου 1935 με τους κύριους συνεργάτες του στην ιταλοκρατούμενη Κάσο, από εκεί στην Ρώμη και μετά στο Παρίσι.

Οι συνέπειες και τα θύματα του πραξικοπήματος
Το κίνημα του Βενιζέλου στοίχισε την ζωή σε 13 στρατιώτες και οι τραυματίες 196, πέρα από τα θύματα του αμάχου πληθυσμού. Από τα ταμεία αφαιρέθηκαν και εξαφανίστηκαν εκατομμύρια δραχμών εκείνης της εποχής.
Πολλοί αποτάχτηκαν, οι στασιαστές δικάστηκαν από τα Στρατοδικεία και από τις θανατικές ποινές εκτελέστηκαν μόνο 3 (Παπούλα, Κοιμήση, Βολάνη). Ο εξόριστος στο Λονδίνο Βασιλεύς Γεώργιος Β΄ δεν παρενέβη έγκαιρα αλλά απέτρεψε τις υπόλοιπες.
Ο Βενιζέλος καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά η ποινή δεν εκτελέστηκε ευρισκόμενος στο Παρίσι στην πολυτελέστατη του χλιδή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου