Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Η ΠΟΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η σχολική μπλε ποδιά ήταν το ρούχο που φορούσαν τα κορίτσια στο σχολείο. Καταργήθηκε από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου στις 5 Φεβρουαρίου του 1982.
Τα τελευταία χρόνια «άνοιξε» δειλά-δειλά η συζήτηση για την επαναφορά της, με διαφορετική ένταση κάθε φορά. Ποτέ όμως, μέχρι σήμερα, δεν έγινε κάποια σχετική ενέργεια από την πλευρά της Πολιτείας.
Σήμερα όμως αφού επανέρχεται αυτό το θέμα, αρκετά δειλά, ας το εξετάσουμε πολύπλευρα. Πολλά κορίτσια χαιρέτησαν θετικά το μέτρο και χαρακτήρισαν ως "ένδειξη εκδημοκρατισμού, πλουραλισμού, ελευθερίας στην ανάπτυξη της προσωπικότητας". Από την δεκαετία αυτή όμως ξεκινά η παρακμή των θεσμών και των θεμελιωδών και ζωτικών αρχών, αξιών και ιδανικών. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν πέτυχε την ελευθερία στην ανάπτυξη της προσωπικότητος, ούτε τον εκδημοκρατισμό σε καμία περίπτωση. Πέτυχε το ξεχαρβάλωμα συνηθειών εκατοντάδων ετών ακόμα και χιλιετιών που διατήρησαν το Έθνος μας ζωντανό. "Άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου".
Σήμερα η εμφάνιση των μαθητών στο σχολείο είναι:
* Αγόρια: σκουλαρίκι, σκισμένα τζιν, παντελόνια κατεβασμένα, μακρύ μαλλί, σαγιονάρες.
* Κορίτσια: μίνι, κοντά μπλουζάκια, σαγιονάρες, ξόπλατα, βαμμένες λες και πάνε στα Καλλιστεία Ομορφιάς.    
Το να ντύνεσαι με κάποια ευπρέπεια δεν είναι αναχρονισμός. Αντιθέτως. Το σχολείο είναι το μορφωτήριο, άλλο τώρα αν κατήντησε "Οικονομικός οργανισμός και κομμουνιστικό αναπλαστήριο".
Στο σχολείο είμαστε όλοι ίσοι. Δεν χωριζόμαστε σε ομορφότερους και ασχημότερους.
Πιστεύω πως αν πρέπει να επαναφερθεί η ποδιά σε μία σχολική βαθμίδα, αυτή είναι του Δημοτικού.
Τα αγόρια θα φορούν "επίσημα ρούχα" (δηλ. τζιν με πουκάμισο ή μπλούζα με γιακά, κτ συναφές) εκτός από τις ημέρες που έχουν Γυμναστική. Τότε θα φορούν φόρμα.
Τα κορίτσια, εκτός από τις ημέρες που έχουν Γυμναστική και θα φορούν φόρμα, τις υπόλοιπες θα φορούν ποδιά.
Στο Γυμνάσιο-Λύκειο:
Εντάξει δεν είναι αναγκαία η ποδιά, όμως η εμφάνιση πρέπει να είναι διαφορετική αλλά και ευπρεπής. Δεν είναι ανάγκη να φαίνεται ο αφαλός, ούτε να δείχνουν τα πόδια τους. Γιατί αυτά κοιτούν τα αγόρια και δεν κάνουν καλά την δουλειά τους! Δεν είναι σωστό και τα αγόρια να βάζουν το σκουλαρίκι σαν πειρατές, ούτε τις σαγιονάρες λες και βρίσκονται στην παραλία. Γιατί αγόρι μου και κορίτσι μου το τζιν πρέπει να είναι σκισμένο, φορέστε ένα κανονικό τζιν. Γιατί κορίτσι πρέπει να φοράς μίνι (είπαμε τον λόγο πιο πάνω), φόρεσαι ένα τζιν, μία φουστούλα μέχρι και πάνω και από το γόνατο. Για να κινηθεί και η αγορά. 
Έχετε όλη την ημέρα μπροστά σας να φορέσετε ότι θέλετε και σπίτι και κατά τις βόλτες σας.
Συγγνώμη για το κατεβατό αυτό, ούτε και είμαστε οι αρμόδιοι να σας πούμε τι θα φορέσετε. Καταθέσαμε τις απόψεις μας με σεβασμό και εποικοδομητικότητα και στην άλλη πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου