Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΒ΄: ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ (1912-1917) (2)

* Θέση Βασιλέως Κωνσταντίνου ΙΒ΄:
Υπέρ της συμμετοχής μας στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ υπό ένα πλαίσιο όρων, προυποθέσεων και ανταλλαγμάτων με προεξόφληση εκ μέρους της Συμμαχίας της εδαφικής μας ακεραιότητος.
* Θέση Πρωθυπουργού Βενιζέλου:
Υπέρ της συμμετοχής μας στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ άνευ όρων, ούτε με εγγύηση εκ μέρους της, της εδαφικής μας ακεραιότητος.

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος είχε πει: "Το ελληνικό το αίμα είναι λιγοστό. Για να το χύσουμε για χάρη σας κύριοι της Αντάντ πρέπει να γνωρίζουμε ποια θα είναι τα ανταλλάγματα". Δεν συμμεριζόταν το εκφράζον από τον Βενιζέλο όνειρο της περαιτέρω μεγέθυνσης της Πατρίδας. Κατά την γνώμη του, ο Στρατηλάτης "οιαδήποτε άμεση αύξηση του μεγέθους της Ελλάδος θα αποτελούσε παγίδευση και κίνδυνο ενταφιασμού της Μεγάλης Ιδέας". "Να έχετε υπ΄ όψιν σας" τόνισε ο μεγάλος Βασιλεύς "πως δεν υποστηρίζω ότι δε θα βγούμε στον πόλεμο-φυσικά, στο πλευρό της Αντάντ-, αφού τα συμφέροντά μας συνδέονται στο σύνολό τους με αυτήν. Σε καμία περίπτωση δε θα πολεμούσαμε εναντίον της και δεν υπάρχει υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να το διανοείται. Αλλά, αν τελικά μετάσχουμε σ΄ αυτόν τότε θα πρέπει να μας έχει ανατεθεί ειδικός ρόλος και στόχος και στόχος, ο οποίος θα μπορεί να επιδιωχθεί γρήγορα, με επιτυχία ή, έστω, αποτυχία, πριν καταστραφεί η χώρα μας εξ αιτίας πολύ παρατεταμένης εκστρατείας." Αυτός είναι ο "γερμανόφιλος" Κωνσταντίνος ο οποίος απέρριψε χωρίς τον παραμικρό δισταγμό την γερμανική προσφορά στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων με αντίδωρο το Μοναστήρι και την γύρω σερβική περιοχή, που η πλειοψηφία του πληθυσμού της ήταν Έλληνες.

Όταν ο Βενιζέλος παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 1915 επικαλούμενος πως "ο Ανώτατος Άρχων διαφωνεί με την εξωτερικήν πολιτικήν της κυβερνήσεως", ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος προσπάθησε να διορίσει πρωθυπουργό τον Αλέξανδρο Ζαίμη, όμως η εντολή δεν τελεσφόρησε και η πρωθυπουργία ανατέθηκε στον Δημήτριο Γούναρη. Τον Απρίλιο του 1915 Βασιλεύς και νέος πρωθυπουργός στέλνουν την ακόλουθη πρόταση προς την Αντάντ: "Βγαίνουμε αύριο κιόλας στον πόλεμο, αν εγγυηθείτε την ηπειρωτική και νησιωτική μας ακεραιότητα, συμπεριλαμβανομένης της Βορείας Ηπείρου, της Καβάλας και της Ανατολικής Μακεδονίας' κοινός αντικειμενικός στόχος πρέπει να είναι η διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι εδαφικές παραχωρήσεις υπέρ της Ελλάδος στην Μικρά Ασία θα καθοριστούν με ακρίβεια στη σχετική συμφωνία".
Η Ελλάδα αποφάσισε να συμμετάσχει στην ανταντική επιχείρηση κατά της Κωνσταντινούπολης. Στο παρά πέντε η Ρωσία διαφώνησε. Δεν ήθελαν να βλέπουν τον Έλληνα Βασιλιά τον Κωνσταντίνο τον ΙΒ΄ να μπαίνει νικητής στην άλλοτε Βασιλίδα των πόλεων. Ο Μεταξάς σε συνεργασία με το ΓΕΣ είχε ήδη εκπονήσει, μετά από μελέτη ετών, σχέδιο για κατάληψη της Κωνσταντινουπόλεως που προέβλεπε ταυτόχρονα αιφνιδιαστική από ξηράς και θαλάσσης επίθεση. Ο Βασιλεύς έθεσε στην διάθεση των "Συμμάχων" ρωμαλέες δυνάμεις. Οι Σύμμαχοι πίεσαν για άρση των ρωσικών αντιρρήσεων περί ελληνικής συμμετοχής για να χυθεί ελληνικό αίμα ώστε αυτοί να καταλάβουν την Πόλη και τα Στενά. Το ΓΕΣ πρότεινε να εκστρατεύσουν 300.000 Έλληνες στρατιώτες δια μέσου της Δυτικής Θράκης (η οποία τότε άνηκε στην Βουλγαρία) και 250.000 Ευρωπαίοι κατά της Βασιλευούσης. Οι Σύμμαχοι αρνήθηκαν να μελετήσουν την ελληνική προσφορά και πρότειναν την "συμμαχία" μας μαζί τους άνευ όρων!!! Εν τέλει, οι Έλληνες απέρριψαν την πρόταση των Ανταντικών για κατάληψη της Πόλης από ξηράς εξ αιτίας της ίδιας της Αντάντ!!! Ο Κωνσταντίνος ενέμενε στην πολιτική της ουδετερότητος εξαιτίας της ανελικρινείας των "Συμμάχων" της Αντάντ απέναντι στην χώρα μας.
Στις εκλογές του Ιουνίου του 1915 οι Έλληνες υπερψήφισαν τον Βενιζέλο αλλά όχι την πολιτική του. Οι Έλληνες υποστήριζαν και ψήφιζαν τον Βενιζέλο λόγω δημοφιλίας. Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος εξέφραζε απόλυτα εκείνον τον καιρό την θέση του λαού. "Για την Πατρίδα μου θα αγωνιστώ στο πλευρό της Αντάντ αλλά να ξέρω πως υπάρχει όφελος και εδαφικά κέρδη αλλιώς είναι καλύτερο να μην εμπλακούμε σ΄ αυτόν ώστε να ξεκουραστούμε και να νοικοκυρευτούμε". Ήταν η άποψη της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού.
Στις 23 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους η Βουλγαρία κήρυξε επιστράτευση και την επόμενη μέρα ο Έλληνας Βασιλιάς υπέγραψε και αυτός επιστράτευση δηλώνοντας "προοριζόταν μόνο για την άμυνα της χώρας" και διέταξε ως "ανώτατος αρχηγός του Στρατού" να καταληφθούν οι θέσεις στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα που προέβλεπε η συνθήκη Ελλάδος-Σερβίας. Ο Βενιζέλος "κάλεσε" χωρίς έγκριση από τον Ανώτατο Άρχοντα και επικύρωση της Βουλής (σύμφωνα με το τότε βενιζελικής εκπόνησης Σύνταγμα του 1911) Γαλλικά και Βρετανικά στρατεύματα στην Θεσσαλονίκη!!! Αντισυνταγματικά και παράνομα!!! Μετά από συνάντηση με τον Κωνσταντίνο τηλεγράφησε στις γαλλική και αγγλική πρεσβείες και είπε "Ο Βασιλιάς είναι απόλυτα σύμφωνος. Να έρθουν τα στρατεύματα" ενώ, ο Βασιλεύς ζήτηση πρώτα σχολαστική μελέτη από το ΓΕΣ και ύστερα να ληφθεί οριστική απόφαση! Ο Στρατηλάτης (μετά τα τηλεγραφήματα) χωρίς να γνωρίζει τι συμβαίνει, ζήτησε εκ νέου συνάντηση την επόμενη μέρα για τις λεπτομέρειες. Ο Βενιζέλος τον απάντησε "Είναι πολύ αργά πια, Μεγαλειότατε. Οι Γάλλοι έχουν ήδη ξεκινήσει"!
Αν η Ελλάδα είχε κηρύξει πόλεμο θα είχε συντριβεί, εξίσου εύκολα, με την Σερβία. Ο Κωνσταντίνος έπαυσε τον Βενιζέλο από το αξίωμα του πρωθυπουργού "Εν τοιαύτη περιπτώσει αδυνατώ να συνεχίσω την συνεργασίαν μου μαζί σας".
Ο Βασιλεύς παραβίασε το Σύνταγμα;;; Όχι. Το άρθρο 31 του Συντάγματος όριζε σαφέστατα "Ο Βασιλεύς διορίζει και παύει τους υπουργούς του". Ο πρωθυπουργός προχωρούσε σε αντεθνικές και αντισυνταγματικές πράξεις. Ο Ανώτατος Άρχοντας είχε καθήκον να τον απολύσει!!!
Στις εκλογές που επακολούθησαν (τον Δεκέμβριο του 1915) οι Φιλελεύθεροι απείχαν. Έτσι, νίκησε το "Κόμμα Εθνικοφρόνων"(= φιλοβασιλικό κόμμα) με επικεφαλής τον αδέσμευτο υπερπατριώτη πολιτικό Δημήτριο Γούναρη. Ας σημειωθεί πως στην Βουλή με 5 βουλευτές εισήλθε η "Μακεδονική Ομάδα" με επικεφαλής τον Στέφανο Δραγούμη.
Η Αντάντ κατέλυσε την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδος. Επέβαλε στην "ουδέτερη" Ελλάδα ναυτικό αποκλεισμό για να πιέσουν την Ελλάδα άνευ όρων να εξέλθει στο πλευρό τους στον πόλεμο. Απαίτησαν με διακοίνωσή τους την μερική αποστράτευση του Ελληνικού Στρατού, την απομάκρυνση του κυρίου όγκου από την Θεσ/νίκη και αναγνώριση του δικαιώματος να αστυνομεύουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα σε αναζήτηση εχθρικών υποβρυχίων. Ο επικεφαλής των γαλλικών εν Βορείω Ελλάδι στρατευμάτων στρατηγός, φανατισμένα αντιβασιλικός, Σαράιγ προσεταιρίστηκε μέρος της εξουσίας του Βασιλέως. Μάλιστα σε μία συνέντευξή του ο Κωνσταντίνος είπε: "Είναι απαράδεκτο, η Αντάντ να με μεταχειρίζεται σαν να ήμουν μαύρος βασιλιάς κεντροαφρικανικής χώρας, τον οποίο αφήνουν αδιάφορο οι στερήσεις και τα μαρτύρια του λαού του! Έζησα στην πρώτη γραμμή τρεις πολέμους, έχω προσωπική πείρα του τι σημαίνει πόλεμος και δε μου χρειάζεται άλλος, αν μπορώ να τον αποφύγω με τρόπο έντιμο" κτυπώντας το χέρι στο τραπέζι ταυτόχρονα. 
Ο Κωνσταντίνος ποτέ δεν παραβίασε το Σύνταγμα της χώρας. Σε αντίθεση ο Βενιζέλος το παραβίαζε άνετα με υποκριτικό και ηθοποιικό τρόπο.
Οι Ανταντικοί κατέστρεψαν χωριά στο διάβα τους, πλιατσικολόγησαν σε Εκκλησίες και συνελάμβαναν όσους θεωρούσε ύποπτους. Σχεδόν όλοι φυλακίστηκαν και μάλιστα χωρίς δίκη. Αρά χάρη στον Βενιζέλο που τους έφερε, έκαναν κατέλυσαν την εθνική ακεραιότητα της Ελλάδος και την έκαναν αποικία τους!!!


Περισσότερες πληροφορίες στο βιβλίο του κορυφαίου ιστορικού αξιοτίμου κ. Κωνσταντίνου Μπαρμπή "Εθνικός Διχασμός, Αίτια-Ένοχοι-Συνέπειες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου