Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ


Στις 28 Δεκεμβρίου του 1940 (2 μήνες από την έναρξη του Ελληνοιταλικού πολέμου) γερμανός αξιωματούχος μεταφέρει ένα μήνυμα από την γερμανική κυβέρνηση στον τότε πρωθυπουργό αείμνηστο Ιωάννη Μεταξά. Το μήνυμα αυτό έλεγε πως η Γερμανία θα πίεζε την Ιταλία να σταματήσει τον πόλεμο με την Ελλάδα, να συνθηκολογήσει με την χώρα μας παίρνοντας όσα εδάφη κερδίσαμε από τον πόλεμο (δηλ. την Βόρειο Ήπειρο) και να μην εμπλακεί η Ελλάδα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με "αντίδωρο" η Ελληνική κυβέρνηση να διώξει όλους τους Άγγλους από την Πατρίδα μας. Ο Μεταξάς ζήτησε ένα μήνα διορία να το σκεφθεί και να απαντήσει. Ήθελε επίσης να κερδίσει χρόνο. Να δει τι μας προτείνουν οι Άγγλοι έναντι των Γερμανών και μήπως μέσα σε ένα μήνα κατακτήσουμε περισσότερα εδάφη. Ο Μεταξάς φαίνεται πως θα δέχονταν την "γερμανική απόφαση". Στα μέσα Ιανουαρίου του 1941 οι Άγγλοι έκαναν πρόταση στον Μεταξά προκειμένου να φέρουν δυνάμεις στο μέτωπο της Ηπείρου. Ο Μεταξάς ζήτησε από τους Άγγλους 10 μεραρχίες μαζί με την ανάλογη αεροπορία. Οι Άγγλοι ανταπάντησαν ότι μπορούν να προσφέρουν 2 μεραρχίες με μικρή μόνο αεροπορική δύναμη. Τότε ο Μεταξάς απάντησε "Καλύτερα να μη μας στείλετε τίποτα". Το μόνο που θα καταφέρετε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να προκαλέσετε επίθεση των Γερμανών. Ο Ιωάννης Μεταξάς απεβίωσε αιφνιδίως Η κυβερνηση έσπευσε να ανακοινώσει πως προέρχονταν "από βαριά φλεγμονή του φάρυγγος"  Την πρωθυπουργία ανέλαβε ο Αλέξανδρος Κορυζής. Η κηδεία πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου. 


                                     ΤΟ  ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ  ΤΗΣ  ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ 
Ο θάνατός του προήλθε από δηλητηρίαση, δολοφονήθηκε στο σπίτι του εκδότου του «Βήματος» και των «Νέων» Δημητρίου Λαμπράκη (πατρός του Χρήστου Λαμπράκη, του δημιουργού του Μεγάρου Μουσικής). Την παραμονή του θανάτου του







27 Ιανουαρίου 1941, ο Ιωάννης Μεταξάς πήγε επίσκεψη στο.....
σπίτι του Δημητρίου Λαμπράκη κι εκεί τον κέρασαν, σύμφωνα με τον καθηγητή μία δηλητηριασμένη πορτοκαλάδα. Ο γιος του γιατρού του Μεταξά αποκάλυψε το φρικτό μυστικό, αφού ξέραμε μεν πως οι Άγγλοι σκότωσαν τον Μεταξά που δεν ήθελαν να επιτευχθεί συνθηκολόγηση της Ελλάδας με την Γερμανία., αλλά αγνοούσαμε ποιος ήταν το εκτελεστικό τους όργανο. Ήταν ο γνωστός για τις σχέσεις του με την Ιντέλλιτζενς Σέρβις, Δημήτριος Λαμπράκης!!!

                     Μην ξεχνούμε την ιστορική αυτή φράση του Ι. Μεταξά:
"Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες ένας λαός οφείλει, αν θέλει να μείνει μεγάλος, να είναι ικανός να πολεμήσει. Έστω και χωρίς ελπίδα νίκης. Μόνον διότι πρέπει."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου