Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: ΕΝΑΣ ΝΤΟΠΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ...

ΠΟΣΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΑΓΕ γνωρίζουν ότι η αφετηρία της τραγωδίας του «Μεγάλου Δεκέμβρη», με τα χιλιάδες αθώα Θύματα των εκτελέσεων από την ΟΠΛΑ και τις τεράστιες καταστροφές, έγινε γιατί το ΚΚΕ απέσυρε την υπογραφή του από κείμενο συμφωνίας που το ίδιο είχε συντάξει! 
Ο αριστερός συγγραφέας Περικλής Ροδάκης στο βιβλίο του «Δεκέμβρης 1944» γράφει για τα δραματικά γεγονότα της 28ης Νοεμβρίου 1944 όταν το ΚΚΕ καταγγέλλει την συμφωνία του με την κυβέρνηση Παπανδρέου για την δημιουργία ενιαίου εθνικού στρατού: 
«Ηγεσία του ΚΚΕ καταγγέλλει τον Γ. Παπανδρέου ότι παραποίησε το κείμενο της συμφωνίας και το χειρότερο ακό¬μα είναι ότι δεν ζητάει να αποκατασταθεί το κείμενο που είχε αλλοιωθεί αλλά καταγγέλλει ολοκληρωτικά τη συμφω¬νία και υποβάλλει νέο κείμενο διαμετρικά αντίθετο προς το 
πρώτο... Με την ενέργεια αυτή η ηγεσία τουΚΚΕ προκάλεσε 
τη σύγκρουση» (ό.π., σελ. 133-134). 
Αλλά μήπως το ΚΚΕ δεν έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογοα φή του, δια του αρχηγού του ΕΛΑΣ, στρατηγού Σαράψη, οτη Συμψωνία της Καζέρτας (26 Σεπτεμβρίου 1944) με την οποίαν δε¬χόταν ότι όλες οι ανταρτικές δυνάμεις που δρούσαν στην Ελλάδα «τίθενται υπό τάς διαταγάς της Ελληνικής Κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητας» (αρθρ. 1) και ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση θέτει τας δυνάμεις υπό τον Ανώτατον Συμμαχικόν Αρχιστράτηγον ως ο Στρατηγός ο διοικών τας δυνάμεις εν Ελλάδι, δηλαδή του στρα¬τηγού Σκόμπυ» (αρθρ. 2). 
Και η υπογραψή αυτή ρίχτηκε στο καλάθι των αχρήστων στα Δεκεμβριανά. 

Ακόμα τι απέγιναν οι υπογραφές των ΚΚΕ, ΕΛΑΣ, ΕΑΜ στη Συμψωνία της Βάρκιζας της 12 Φεβρουαρίου 1945 όταν εδέχο-ντο την παράδοση όλων των όπλων, αλλά παράλληλα φρόντιζαν να αποκρύψουν 75.000 όπλα, 7.000 οπλοπολυβόλα ακόμα και 5 πυροβόλα (!), τους δε άνδρες που τα έκρυψαν στα βουνά τους έστειλαν στο Στρατόπεδο Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας, ώστε να μη συλληφθούν από τα κυβερνητικά στρατεύματα και απο¬καλύψουν τους κρυψώνες; (βλ. Γιάννη Ιωαννίδη, «Αναμνήσεις», έκδοση «Θεμέλιο», σελ. 371). 

Μια χαρακτηριστική «Συμφωνία - Απάτη» 

Μαθητής έζησα τα γεγονότα 1941-1945 στο νησί που γεννήθηκα, στην Κεψαλονιά: την «ηρωική» κατάληψη του αϊτό Ιταλούς αλεξιπτωτιστές στις 30 Απριλίου 1941, ενώ δεν υπήρχε η παραμικρη αμυντική δύναμη, την προσπάθεια της Ρώμης να εντάξει τα Ιόνια Νησια στην νέα Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τις πιέσεις και απειλές για 
προσαρμογή της κοινωνιας ΤΟΥ νησιού στη «Νέα Τάξη», τους βομβαρδισμους των βρεταννικών αεροπλάνων, τις δημεύσεις από τους κατακτητές περιουσιών, τη διαρπαγή έργων τέχνης από ιδιώτες και τις εκκλησίες, τέλος τη φοβερή σύγκρουση του Σεπτεμβρίου 1943 όταν οι ναζί εξόντωσαν 9.500 Ιταλούς στρατιώτες, τη μεγαλύτερη σφαγή ένστολων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Το ΚΚΕ αρχίζει να εμφανίζεται στο νησί με τον μανδύα του «Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου» ιδιαίτερα έντονα μετά την ιταλογερμανική σύγκρουση και την απόκτηση σημαντικού οπλισμού από την κατάρρευση του στρατού του Ντοΰτσε. 
Το 1944 μας βρίσκει με άσκηση εκτεταμένης τρομοκρατίας από την Αριστερά. 
Δολοφονούνται και εξαφανίζονται αθώοι συμπολίτες μας με τη γνωστή κατηγορία του δήθεν προδότη. Η ύπαιθρος εαμοκρατείται. 
Η κοινωνία του νησιού αφυπνίζεται και οργανώνεται για να αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες εγκληματίες. 
Ένα κλιμάκιο του Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής αποβιβά¬ζεται στην Κεφαλονιά με επικεφαλής τον μετέπειτα πολύ γνωστό αντιστασιακό αγωνιστή και εκ των πρωταγωνιστών της ανατινάξεως του Γοργοποτάμου Θέμη Μαρίνο, συνδέσμου προηγουμέ¬νως στα βουνά μεταξύ Αντάρτικων Ομάδων και της Συμμαχικής Στρατιωτικής Αποστολής. 
Μια μικρή ομάδα περίπου πενήντα θαρραλέων Κεφαλονιτών πλαισιώνουν την ομάδα Μαρίνου και συγκεντρώνουν πολύτιμα στοιχεια από τις αμυντικές θέσεις των Γερμανών που σψυροκοπούνται συνεχώς από συμμαχικά αεροπλάνα (στην πρόσφατη έκθεση της Επτανήσου από την Βουλή των Ελλήνων είχα παραδώσει από το Αρχείο μου δείγματα των παράτολμων ενεργειών αυτής της ομάδας Μαρίνου). 
Η αφύπνιση των εθνικοφρόνων περιορίζει τη δράση της Αριστεράς. Δημιουργούν την Πατριωτική Οργάνωση Κεφαλληνίας (Π.Ο.Κ.) 
Όταν οι Γερμανοί θα αποχωρήσουν τον Σεπτέμβριο 1944 η Διοίκηση του νησιού βρίσκεται σε εκείνους που ακολουθούν την ελληνική κυβέρνηση του Καΐρου. 
Οι συγκρούσεις, τα εγκλήματα, οι δολοφονίες έχουν δημιουρ¬γήσει αβυσσαλέο μίσος μεταξύ νομιμοφρόνων πολιτών και κομ¬μουνιστών. 

Και ενώ όλα έδειχναν ότι οι εξελίξεις θα ήταν ομαλές στις 15 Σεπτεμβρίου 1944, δύο Βρεταννοί αξιωματικοί θα ζητήσουν το νησί να περιέλθει στον ΕΛΑΣ όπως θα προέβλεπε η Συμφωνία της Καζέρτας. Οι εθνικόφρονες αντιδρούν. Αντιλαμβάνονται ότι η επάνοδος των κομμουνιστών θα σημάνει διώξεις, φυλακίσεις, εξαφανίσεις. 
Οι Βρεταννοί καθησυχάζουν και παραδίδουν στην τότε ηγε¬σία του νησιού Συμφωνία της Αριστεράς με την οποία τίποτε δεν πρόκειται να συμβεί και ότι το ΚΚΕ εξασφαλίζει ειρήνη και συνα¬δέλφωση. 
Μάλιστα στο κείμενο της Συμψωνίας τα μέλη της Πατριωτικής Οργανώσεως Κεφαλληνίας (πού μέχρι τότε εθεωρούντο «προδο-τες») χαρακτηρίζονται από τους αριστερούς πατριώτες με τους οποίους το ΚΚΕ θα συνεργαζόταν αρμονικά!! 

Μόλις προ ημερών ανακάλυψα στα χιλιάδες ντοκουμέντα του Αρχείου Μαρίνου» το έγγραφο του ΚΚΕ - ΕΛΑΣ με το οποίο το νησί παραδόθηκε στην Αριστερά, μετά τις διαβεβαιώσεις ότι τίποτε δεν θα συμβεί και ότι όλοι θα ζήσουν ειρηνικά. 
Το έγγραφο με ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 1944 υπογράφει ο «Διομήδης» ως Αρχηγός της Διοικήσεως Ιονίων Νήσων, φέρει σφραγίδα με ένδειξη ΕΛΑΣ VII Ταξιαρχία και βεβαιούται η γνησι¬ότητα του και από τον Αρχηγόν της Συμμαχικής Αποστολής Θέμη Μαρίνο. 

Το έγγραφο της Απάτης 

Το έγγραφο έχει ως εξής: 
«Ο υπογεγραμμένος Λοχαγός ΔΙΟΜΗΔΗΣ δηλώ εις την Στρατ. Συμμ. Αποστολήν ότι αναλαμβάνων ως Αρχηγός της Διοικήσεως Ιονίων Νήσων, θέλω υπευθύνως απέναντι των Συμμάχων τηρήσω τους κάτωθι όρους: 
»1. Ως αντιπρόσωπος τον Εθνικού Ελληνικού Στρατού της Κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητας, καλούμεν όλον τον Λαόν να μας ακολουθήση. Οιοσδήποτε δεν θέλει να μας ακο-λουθήση, οφείλει να μας παραδώση τα όπλα. Τής συνεργα¬σίας εξαιρούνται οι λαβόντες μέρος εις εγκλήματα εναντίον του Ελληνικού Λαού εν συνεργασία μετά τον Κατακτητού. 
»2. Υποσχόμεθα ότι ουδείς έχει να πάθη τίποτε, από τους ακόλουθησαντας την ΠΟΚ και μή βαρυνομένους δι' εγκληματικών πράξεων, αντιθέτως θέλομεν τους δεχθή ευ-χαριστως εις τας τάξεις μας, ως Έλληνας πατριώτας, προς τον κατακτητού και εκ της λοιπής Ελλάδος. »3. Ομοίως υποσχόμεθα ότι ουδείς έχει να φοβηθή ότι θα φυλακισθή ή θα τυφεκισθή είτε έχει λάβει μέρος εις την οργάνωοιν ΠΟΚ είτε εις διαφόρους ονμπλοκάς και δολο-φονικάς ενεργείας, υποχρεωτικώς όμως ούτοι θέλονσι πα¬ραδώσει τον οπλισμόν των, θα κριθώσι δε εις το μέλλον υπ' αυτών τούτων των ειδικών στρατοδικείων της Εθνικής Κυβερνήσεως, 
»4. Άπαντες θέλουσι τεθή υπό την Διοίκησιν των Ιονίων Νήσων, ήτις συνίσταται από τον λοχαγόν Διοικητήν και τον Καπετάνιου ΘΑΝΟΝ. 
»5. Εις την άνω προσχώρησιν ή παράδοΰΐν συμπερι¬λαμβάνεται και η Χωροφυλακή ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ, ήτις θα εκκαθαρισθή παραμενόντων μόνον των ηθικών και νγειών στοιχείων. Οι υπόλοιποι θ' απολυθώσι υποχρεούμενοι υπ' ευθύνη της Διοικήσεως των όπως παραδώσωσι τον οπλι¬σμόν των. Και η Χωροφυλακή θα τεθή υπό τας διαταγάς της Διοικήσεως Ιονίων Νήσων... 
»6. Άπαντες οι διά πολιτικούς λόγους εις τας φυλακάς κρατούμενοι θέλουσιν απολυθή αμέσως. Θα προηγηθή προ¬σωπική επαφή του λοχαγού Διομήδους μετά των κρατουμέ¬νων προς αποφυγήν αντεκδικήσεων. 
»7. Όσον αφορά διαταγάς εκ ΚΑΪΡΟΥ η Δ ιοίκησις Ιονίων Νήσων θέλει δεχθή τοιαύτας διαβιβαζομένας μόνον μέσω της 7ης Ταξιαρχίας εις ην και Διοικητικός υπάγεται». 

Η υπογραφή σβήστηκε σε 24 ώρες! 

Μετά την αποδοχή της Συμψωνίας από τη Συμμαχική... 
Αποστολή και την ηγετική ομάδα της «Πατριωτικής Οργανώσεως Κεφαλληνίας» (Π.Ο.Κ.) δυνάμεις του ΕΛΑΣ αποβιβάστηκαν από την Αιτωλοακαρνανία. Το νησί θα περάσει 5 ολόκληρους μήνες κομμουνιστικής τρομοκρατίας. 
Την επαύριον της υπογραφής της Συμφωνίας συνελήφθησαν 300 περίπου πρόκριτοι του νησιού και ρίχτηκαν στις φυλακές κάτω από απάνθρωπες συνθήκες (Δικηγόροι, Μηχανικοί, Ιατροί, Έμποροι κ.τ.λ.) ό,τι καλύτερο είχε το νησί. σε λίγο καιρό θα τους μεταφέρουν στη Μονή Τατάρνας στην Αιτωλοακαρνανία, όπου λειτουργούσε Στρατόπεδο Αιχμαλώτων και ομαδικών εκτελέσεων. Η συντριβή του ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά εχάρισε τη ζωή σε εκεί¬νους τους ομήρους. 
Ένα βιβλίο που εξεδόθη από όμηρο το 1945 με τίτλο «173 μέρες στα νύχια τους» περιγράψει τις φοβερές συνθήκες που πέρασαν οι «πατριώτες» (κατά τη Συμφωνία) της ΠΟΚ! 
Το ΚΚΕ για μια ακόμα φορά έδειξε την «εντιμότητα» του!

2 σχόλια:

  1. Από τους βασιλείς παραπλεύρως οι 5 ήσαν όντως ορθόδοξοι.
    Ο Γεώργιος ο Α' επισήμως ποτέ δεν εγκατέλειψε το αμιγές λουθηρανίκο δόγμα της Εκκλησίας της Δανίας αν και ομολογουμένως σεβάστηκε την ορθόδοξη εκκλησία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Βασιλεύς Γεώργιος Α΄ βαπτίστηκε Ορθόδοξος Χριστιανός και έπειτα στέφθηκε Βασιλεύς των Ελλήνων.
    Δεν ισχύει τίποτε τέτοιο όπως δεν ισχύει και η μύηση του Γεωργίου του Β΄ στην μασονία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή